Aproape 13.000 de olteni bolnavi de CANCER. Luna februarie, luna de prevenire

261

1.398 de olteni au aflat anul trecut cumplita veste că suferă de o formă de cancer, în total 12.953 luptându-se cu teribila boală. În luna februarie, declarată „Luna Națională de Prevenire a Cancerului”, și în județul Olt va fi demarată o campanie educativă, cu scopul de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite prin creșterea gradului de conștientizare a cancerul în rândul publicului larg.

Un calcul simplu ne arată că în fiecare zi la trei sau patru olteni li se pune un diagnostic dur: cancer, iar alți 2 sau 3 olteni pierd lupta cu teribila boală. Potrivit statisticilor DSP Olt, anul trecut s-au înregistrat 1.398 de cazuri noi de îmbolnăvire, dintre care 542 în mediul urban și 847 în mediul rural, iar numărul total de cazuri prezente este de 12.953 cazuri,  dintre care 5.750 în mediul urban și 7.203 în mediul rural.

În ceea ce privește mortalitatea prin cancere, pe primul loc se situează cancerul bronho pulmonar cu un număr de 194 cazuri, urmat de cancerul de stomac 65 cazuri, cancerul mamar – 63 de cazuri, iar pe ultimele locuri se situează cancerul de col uterin cu un număr de 44 cazuri și cancerul de prostate-  39 cazuri.

Luna februarie este „Luna Naționala de Prevenire a Cancerului” și este celebrată și la Olt de către Direcţia de Sănătate Publică. „Scopul campaniei este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea autorităților de a lua măsuri suplimentare împotriva cancerului. Sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, 4 februarie 2018, explorează acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face o prioritate din lupta împotriva cancerului. Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților. De Ziua Internațională împotriva cancerului la copii, 15 februarie 2018, se solicită decidenților din sistemele medicale, părinților, familiilor și comunităților să pretindă guvernelor să colaboreze cu organizațiile neguvernamentale și comunitățile locale, pentru a asigura tratament și îngrijiri adecvate pentru copiii cu cancer.”, declară Andrei Iordache, directorul DSP Olt.

Specialiștii atrag atenția că această boală este a doua cauză de mortalitate pe plan mondial. La nivel global, aproape 1 din 6 decese este cauzat de cancer. Cele mai frecvente cauze de deces prin cancer sunt: pulmonar (1,69 milioane decese), hepatic (788000 decese), colorectal (774000 decese), gastric (754000 decese),  mamar (571000 decese).

„În jur de 1/3 decese prin cancer sunt cauzate de 5 tipuri majore de riscuri: index de masă corporală ridicat, aport scăzut de fructe și legume, absența activității fizice, consum de tutun și consum de alcool. România se situează în Europa , la bărbaţi: locul 3 la incidenţa cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian, locul 6 la incidenţa cancerului hepatic, locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar, locul 10 la incidenţa cancerului pancreatic;  la femei: locul 1 la incidenţa cancerului de col uterin, locul 6 la incidenţa cancerului hepatic, locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar”, atrage atenția Direcția de Sănătate Publică.