Mișcări la „Doina Oltului”: Crețeanu, post la minister

1481

Rapsodul popular Ion Crețeanu nu va mai fi directorul ansamblului folcloric profesionist al județului Olt – „Doina Oltului”. El a primit o ofertă de lucru în Ministerul Culturii.

„Eu n-am venit la Doina Oltului să fac bani, ci să trag o dâră de lumină împreună cu ansamblul, care să rămână după noi! Am venit să salvez o corabie în derivă”, spunea rapsodul popular Ion Creţeanu, unul dintre cei 20 de cobzari ai României, venit în primăvara lui 2016 la cârma Ansamblului Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiţionale „Doina Oltului”. Originar din localitatea olteană Voineasa, rapsodul Creţeanu şi-a propus să promoveze valorile Oltului, considerând că „judeţul Olt este mic ca întindere, dar mare ca spirit”.

Deși Consiliul Județean i-a aprobat spre finele anului trecut continuarea exercitării contractului de management, în urma unei evaluări, se pare că descoperitorul de folclor arhaic nu va mai sta mult timp la conducerea ansamblului. Acestuia i s-a oferit, potrivit surselor Realitatea Oltului, un post în Ministerul Culturii, iar directorul Crețeanu nu a negat acest lucru și nici nu a declarat că va rămâne în Olt.

Contactat telefonic, Ion Crețeanu nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informația, declarând doar: „Nu pot să vă răspund la această întrebare!”. Același răspuns a fost oferit și atunci când a fost întrebat dacă acceptă sau nu propunerea.

Mișcarea de la cârma ansamblului vine la doar câteva luni de la întoarcerea lui Costinel Alecsandrescu. Acesta a revenit (de la șefia Secției Istorie și Artă a Muzeului Județean Olt) pe un post de solist, în octombrie 2017, la  „Doina Oltului”, de unde a fost detașat la finele anului 2015 când i-a fost suspendat contractul de management cu puțin înainte de încetarea de drept, ca urmare a problemelor cu legea.

Aceleași surse dau ca posibilă și schimbarea directorului adjunct Cristian Ivan care se pare că are destule plângeri la județ privind îndeplinirea atribuțiilor de coordonator artistic. Printre numele vehiculate pentru acest post (de ceva vreme ocupat politic de persoane fără calități artistice) se numără Iliuță Brăileanu (director Palatul Copiilor Slatina și instructor coregraf ansamblu) și solista Victorița Cică, ale cărei rezultate de excepție înregistrate cu copiii au atras atenția și aprecierea șefilor de la județ.