Neagu Djuvara s-a stins din viață la 101 ani

165

Istoricul român Neagu Djuvara, a murit la vârsta de 101 ani. Era internat de o lună la spitalul Victor Babeș, având probleme de sănătate.

Neagu Djuvara a fost prezent în ultimii ani în spațiul public criticând deopotrivă întreaga clasă politică românească și ținând stindardul nevoii de schimbare a mentalității societății românești pentru a se putea dezvolta normal și frumos.

Licențiat în Litere la Sorbona, Neagu Djuvara a devenit apoi doctor în litere în anul 1940. A participat la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer, rănit fiind aproape de Odessa.

Își începe cariera diplomatică de tânăr, fiind trimis în anul 1943 de Ministerul de Externe la Stockholm, ca reprezentant al doamnei Kollontai, pentru a negocia pacea cu Uniunea Sovietică. Rămâne în Suedia până în septembrie 1947, când comuniștii preiau puterea și deci și Ministerul de Externe. A fost unul dintre militanții pentru libertate încă de tânăr și a făcut parte din vocea elitelor exilului românesc (Radio Europa Liberă, Comitetul de Asistență a Refugiaților Români de la Paris etc).