Din Marea Nordului, pe râul Olt. O nouă specie și-a găsit habitat la noi

532

România și râul Olt s-au îmbogățit cu o nouă specie: cufundar cu cioc alb mare, o specia arctică de pasăre. Descoperirea a fost făcută pe 19 ianuarie, în zona Ulmi (Milcov), cu ocazia numărătorii de iarnă a păsărilor acvatice de la începutul fiecărui an, de către Jozsef Szabo, membru fondator al Societății Ornitologice Române.

Lebede, pelicani, egrete, cormorani, berze și pescăruşi îmbogățesc fauna de pe râul Olt și fac spectacol prin frumusețea și numărul lor. Iar de la începutul anului trecut, au fost observate și primele exemplare de rață catifelată și pescărușul lui Franklin. Deși cuibărește în America de Nord și iernează pe coasta vestică a Americii de Sud, Pescărușul lui Franklin(Larus pipixcan) a fost identificat anul trecut, în premieră pentru România, pe râul Olt, în apropierea podului de la intrarea în Slatina, de către unul dintre fondatorii  Societăţii Ornitologice Române, Szabó József junior. Același descoperitor, tot cu ocazia numărătorii anuale de iarnă a păsărilor acvatice, a descoperit anul acesta o nouă specie, tot pe râul Olt, identificată tot pentru prima dată pe teritoriul României.

Pescărușul american

Jozsef Szabo a identificat o specie arctică de pasăre, în apropiere de Slatina, în zona satului Ulmi al comunei Milcov. ʺNe aflam în situl Natura 2000 Valea Oltului Inferior și am ajuns pe lacul de acumulare Ipotești, imediat la sud de orașul Slatina. (…) La prima scanare a lacului cu lunetele am găsit un cufundar de talia unui cormoran mare, de culoare foarte deschisă, dar pasărea s-a scufundat foarte repede. (…) Am demarat în trombă pe dig până la poziția cea mai apropiată de punctul unde văzusem pasărea. Acesta se afla la aproximativ 100 de metri de mal, așa că nu a mai fost niciun dubiu că este vorba despre cufundarul cu cioc alb, specie arctică pe care o vedeam în premieră în Româniaʺ, a dezvăluit descoperitorul.

Cufundarul cu cioc alb este o specie de pasăre acvatică ce cuibărește în Rusia arctică, Alaska și Canada, dar ajunge și pe coastele estice ale Asiei. În sezonul rece migrează spre coastele Norvegiei, pe Marea Nordului și Marea Baltică.

În ultimii 10-15 ani, zestrea faunistică a Oltului s-a îmbogățit semnificativ, Lunca Oltului devenind un punct de atracție, comparabil cu Delta.

Pe aceeași temă:

Pescăruș american în Oltenia