USR iese la atac “România va fi rușinea Europei”

39

USR “somează” liderii coaliţiei PSD-ALDE să dea curs apelului celor şapte ambasade europene referitor la modificarea Legilor Justiţiei şi să ceară avizul Comisiei de la Veneţia, se arată într-un comunicat al Uniunii transmis vineri AGERPRES.

Potrivit USR, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu vor îndepărta România de Franţa şi Germania dacă ignoră apelul de transparenţă făcut de cele şapte ambasade care susţin solicitarea avizului Comisiei de la Veneţia pentru modificarea Legilor Justiţiei în scopul evitării oricărei acţiuni de slăbire a independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei.

“Consecinţele vor fi pierderea credibilităţii în faţa partenerilor externi şi îndepărtarea de zona euro şi de spaţiul Schengen”, susţine USR.

“Guvernarea PSD-ALDE nu va putea să scoată România din UE, dar, după derapajele Poloniei şi Ungariei, Comisia Europeană nu va mai fi la fel de indulgentă ca până acum cu statele care nu respectă deciziile şi valorile europene, astfel încât riscăm tăieri de fonduri sau chiar opţiunea nucleară de suspendare a dreptului de vot. România va fi ruşinea Europei în anul în care va celebra Centenarul şi riscă în 2019 să-şi compromită complet potenţialul de a avea o Preşedinţie a Consiliului UE măcar onorabilă”, a declarat deputatul USR Matei Dobrovie, membru al Comisiei de politică externă, citat în comunicat.

Conform USR, dacă Polonia şi Ungaria au beneficiat din plin de fonduri europene până acum, având o rată de absorbţie mult mai ridicată decât a României, ceea ce le-a ajutat să realizeze multe proiecte interne, ţara noastră trebuie să recupereze încă decalajul faţă de celelalte state din Uniunea Europeană. Perspectiva pierderii fondurilor structurale ar distruge şansele României de a beneficia economic de apartenenţa la UE, afirmă reprezentanţii USR.

“Interesele personale ale liderilor actualei coaliţii de guvernare de a zădărnici lupta împotriva corupţiei conduc la apropierea de ţările din Grupul de la Vişegrad, ai căror lideri s-au remarcat prin subminarea democraţiei şi a statului de drept. De altfel, domnii Tăriceanu şi Dragnea şi-au exprimat deschis admiraţia pentru modelul iliberal polonez”, mai menţionează sursa citată.

“România riscă să devină un stat iliberal în care principiul separaţiei puterilor este abolit, iar majoritatea parlamentară îşi subordonează toate instituţiile. PSDragnea deţine deja controlul asupra Parlamentului şi Guvernului şi nu mai are nevoie decât de cel asupra Justiţiei. Revoluţia legislativă a PSD-ALDE din ultimele 2-3 săptămâni merge mai departe şi este comparabilă ca amploare cu cea a Fidesz-ului lui Victor Orban în Ungaria şi a PiS în Polonia. În toate cazurile, nu se mai ţine cont deloc de avertismentele Comisiei Europene sau de protestele de stradă ale societăţii civile. Orice abuz este justificat ca în Turcia de Erdogan prin legitimitatea absolută conferită de votul popular”, a mai afirmat Matei Dobrovie.