Slatina, poluată fonic; zgomot stradal în limite la Balş şi Caracal

115

Capitala judeţului este poluată fonic- au stabilit măsurătorile realizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt. Nu acelaşi lucru se poate spune despre municipiul Caracal şi oraşul Balş, unde nivelul de zgomot se menţine în limitele admise.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt a prelevat în anul 2017 un număr de 98 probe pentru determinarea nivelului de zgomot stradal pe principalele artere de circulaţie din municipiul Slatina, municipiul Caracal, oraşul Balş, nivelului de zgomot la limita unor zone funcţionale ( şcoli, parcuri, pieţe şi zone industriale ) şi nivelului de zgomot în zone rezidenţiale. Rezultatul este unul aşteptat şi cunoscut de cei care suportă zilnic poluarea fonică.

“Din măsurătorile efectuate în municipiul Slatina şi oraşul Balş se constată că pe străzile cu trafic auto intens, nivelul echivalent de zgomot înregistrat depăşeşte valoarea limită conform STAS 10009/88, pentru străzi de categorie tehnică III (65 dB), respectiv străzi de categorie tehnică II (70 dB), iar în celelate oraşe valorile obţinute nu au depăşit valoarea maximă admisă prin STAS 10009/88, pentru străzi de categorie tehnică II (70 dB), respectiv străzi tehnice de categoria a III – a ( 65dB).  Măsurătorile efectuate la limita zonelor funcţionale cât şi în zone industriale din oraşele judeţului Olt nu au evidenţiat depăşiri ale valorii maxime de 65 dB(A) conform STAS 10009/88, privind acustica urbană.”, arată raportul APM Olt, prezentat ieri în acadrul Colegiului Prefectural.

Specialiştii atrag atenţia că expunerea la zgomotul provocat de traficul rutier poate creşte riscul de a fi victima unui accident vascular cerebral, mai ales în cazul persoanelor în vârstă de 65 de ani sau mai mult. Studiile efectuate arată că zgomotul urban este deseori corelat cu tensiunea arterială ridicată şi cu atacurile de cord, însă  nu au putut confirma că zgomotul urban provoacă direct atacurile cerebrale, ci doar că există o corelaţie între cele două.