Elevii cer siguranţă în şcoli! Cazul din Olt, dat exemplu

312

Consiliul Național al Elevilor trage un semnal de alarmă cu privire la frecvența cu care sunt încălcate o sumedenie de drepturi ale copiilor și elevilor, dând exemplu ultimele cazuri de abuz îndreptate împotriva copiilor, printre care şi cel de la Olt, înregistrat săptămâna trecută, când o elevă a fost agresată sexual chiar în curtea școlii de un bărbat care lucra la canalizarea comunei.

Detalii pe această temă:

https://realitateaoltului.ro/2018/01/19/eleva-din-dranovatu-agresata-sexual-de-un-muncitor-de-la-reteaua-de-apa/

https://realitateaoltului.ro/2018/01/20/agresorul-elevei-de-la-ganeasa-arestat-prevenitiv/

https://realitateaoltului.ro/2018/01/19/incins-de-farmecele-unei-copile-un-barbat-a-fost-bagat-la-racoare-afla-pentru-cat-timp/

„Solicităm autorităților ca la finalizarea cercetărilor să ia măsurile ce se impun pentru a preveni și combate comportamentele deviante ce îi au drept victime pe copii, pentru a asigura dezvoltarea armonioasă a acestora, într-un cadru care le oferă siguranța necesară.”, este solicitarea Consiliului Național al Elevilor, care trage un semnal de alarmă cu privire la frecvența cu care sunt încălcate o sumedenie de drepturi ale copiilor și elevilor.

Reprezentanţii elevilor atrag atenţia asupra creşterii numărului cazurilor de abuz îndreptate asupra copiilor, alături de cazul din Sibiu când un profesor de religie  s-ar fi masturbat în fața clasei, în timpul orei, cazul din Hunedoara, când un elev de 10 ani a fost victima violenței fizice din partea învățătoarei, fiind enumerat şi cazul din Olt,  când o elevă de 14 ani a fost agresată sexual, în curtea şcolii Dranovăţu, de către unul dintre muncitorii care realiza lucrările de alimentare cu apă.

„În luna septembrie a anului 2017, Consiliul Național al Elevilor a publicat Raportul privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Național (RISEN), document care conține date statistice alarmante cu privire la anumite aspecte din școlile din România. Astfel, aproape o treime din elevii respondenți nu se simt sau se simt doar parțial în siguranță la școală, iar cazurile prezentate mai sus concretizează această nesiguranță simțită în rândul elevilor. Pe lângă aceste tipuri de violență și abuz la care sunt expuși elevii, exemplificate mai sus, amintim și fenomenul de bullying. Astfel, conform unui studiu lansat în anul 2016 de către organizația Salvați Copiii România, 1 din 4 copii este umilit în mod repetat în grupul de amici, iar 4 din 10 copii au fost răniți urmare a comportamentelor violente repetate ale altor colegi. Toate aceste lucruri relevă un adevăr dezamăgitor despre sistemul de învățământ din România: politicile publice pentru prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar sunt ineficiente. „, se arată în comunicatul Consiliului Naţional al Elevilor.