Tehnica modernă de intervenţie, prezentată salvatorilor din județ

61

Containerul multirisc, intrat în dotarea ISU Olt anul trecut, ce conţine echipamente şi accesorii speciale, printre care perne hidraulice pentru ridicarea zidurilor prăbuşite, precum şi senzori acustici şi cu infraroşu pentru localizarea victimelor, au fost prezentate salvatorilor din subunităţile unităţii. Sistemul containerizat va fi folosit în tot judeţul, la situaţii speciale.

Pompierii olteni au putut afla săptămâna trecută cum pot salva vieţi folosind mijloace de intervenţie de ultimă generaţie, echipamente dotate cu senzori acustici, braţ telescopic şi altele, toate parte a unui sistem containerizat, intrat recent în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Olt. Cadrele Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților au desfășurat săptămâna trecută mai multe activități, la subunitățile de intervenție ale ISU Olt, în cadrul cărora a fost prezentat containerul multirisc.

“Containerul are în dotare echipamente moderne pentru căutarea și salvarea persoanelor în diferite medii, în primul rând la cutremur, cu accent pe salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături. Echipamentele pot fi utilizate la toate categoriile de intervenții și permit atât pătrunderea în diverse medii ostile, cât și asigurarea energiei electrice la locul intervențiilor. Containerul are lungimea de 6,4 metri, lățimea de 2,5 metri, înălțimea de 2,2 metri și o greutate de opt tone. Acesta este transportat cu ajutorul unui cap tractor cu sistem hidraulic de incarcare/descarcare și poate fi folosit și ca autocamion. Dispozitivul este dotat cu echipamente pentru descarcerare, pătrundere în diverse spații, sisteme pneumatice de ridicare, cort militar, echipamente pentru imobilizarea victimelor, tărgi speciale pentru transport, unelte, trei generatoare electrice, materiale de construcții pentru consolidarea malurilor, aparat pentru detecția curentului electric fără atingere și alte echipamente pentru prevenire-stingere incendii, protecție individuală și salvare de la înălțime. Un echipament foarte important aflat în dotarea containerului este aparatul de detectare a persoanelor surprinse sub dărâmături, având posibilitatea de a asculta și de a vedea imagini din spații foarte înguste. Sistemul este compus din cameră articulară, cu braț telescopic de patru metri și senzori acustici.”, este prezentat echipamentul modern de către ISU Olt.

Containerul multirisc se află în dotarea Detașamentului Slatina și va asigura intervenția la nivelul întregului județ.