Ținuți departe de droguri cu ABC-ul emoțiilor și un stil de viață sănătos

103

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Olt, va implementa două proiecte de prevenire destinate preșcolarilor de grupă mare și elevilor din clasele pregătitoare, clasa I și a II-a. Parteneri sunt Inspectoratul Școlar Olt și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Olt, întâlnirea cu cadrele didactice având loc luni, 22 ianuarie.

Încă de mici copiii trebuie învățați despre alimentaţie, igienă și mişcare, ce efecte au asupra sănătății lor consumul de tutun, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală, dar și să știe cum să rezolve conflictele dintre ei fără violență și să ia propriile decizii. În acest sens, la nivelul județului Olt vor fi implementate două proiecte de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Olt, întâlnirea cu 35 de cadrele didactice din județ, care vor fi informate cu privire la activitățile pe care le vor desfășura cu elevii clasă urmând a avea loc luni, 22 ianuarie, ora 14.00, la Grădinița cu Program Prelungit ”Ion Creangă” Slatina.

Primul proiect se numește ”Cum să creștem sănătoși”, iar activitățile din cadrul acestuia sunt concepute în concordanţă cu nivelul de dezvoltare socio-emoţională al copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică. Copiii vor învăţa prin joc, desen, decupaj, scenete sau alte activități specifice vârstei care sunt comportamentele care îi ajută să se dezvolte sănătos şi cum să se ferească de comportamentele periculoase.

Cel de-al doilea proiect, ”ABC-ul emoțiilor”, se adresează copiilor din clasele I și a II-a și vizează formarea şi consolidarea abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie în prevenirea consumului de droguri, punând accent pe autocunoaștere, gestionarea emoţiilor negative, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi a spune nu în situații dificile, dar și de de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă.

Activităților cu copiii/elevii de către cadrele didactice formate într-o primă etapă se vor derula în perioada februarie- iunie 2018.