Slujbe de mulțumire în toate bisericile ortodoxe, de Mica Unire

105

Deși nu este zi de sărbătoare creștină, toți preoții vor sluji miercurea viitoare, iar clopotele vor bate timp de un minut. Decizia a fost luată de Patriarhia Română.

Pe 24 ianuarie se împlinesc 159 de ani de la Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Deși miercurea viitoare nu este nicio sărbătoare creștină, preoții se vor afla la datorie, marcând la rându-le momentul istoric în care Adunarea Electivă a Munteniei a ales domnitor al Ţării Româneşti pe Alexandru Ioan Cuza într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

Ierarhii şi preoţii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de TE DEUM în toate bisericile din Patriarhia Română, în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, iar la sfârşitul slujbei la toate bisericile vor fi trase clopotele timp de un minut, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, care prevede că “după Sfânta Liturghie, începând cu ora 10,00, va fi oficiată slujba de TE DEUM ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ”.