Slatina se mândrește cu 59 de Cetățeni de ONOARE. Vezi cine a primit această distincție

629

57 de titluri de „Cetățean de onoare al Slatinei” acordate între 1993- 2016, la care se adaugă încă două ce vor fi acordate duminică seară. Numele celor onorați cu distincții sunt postate la loc de cinste pe site-ul special realizat de către administrația municipală la ceas aniversar – slatina650.ro.

Capitala Oltului împlinește sâmbătă 650 de ani de la prima atestare documentară, 650 de ani în care s-au scris numeroase file de istorie, ani de realizări la care au contribuit cetățeni de seamă, fii ai urbei sau nu. Pentru merite deosebite, pentru ceea ce au făcut pentru comunitatea lor, 59 de sportivi, artiști, oameni de afaceri, oameni politici, persoane care și-au pus amprenta asupra dezvoltării sau promovării Slatinei, au contribuit ca Slatina de astăzi să aibă un nume cunoscut pe harta țării sau chiar în lume, au fost recompensați cu distincția de „Cetățean de onoare”. În acest fel, comunitatea le recunoaște meritele deosebite, iar numele lor este menționat cu mândrie pe pagina web special realizată de primărie la ceas aniversar pentru ca toți cetățenii să cunoască cine sunt persoanele demne de acest titlu și ce au făcut pentru comunitatea lor. Trebuie precizat că distincția este una onorifică, iar cetățenii nu se bucură de drepturi speciale sau facilității.

De-a lungul vremii, s-au bucurat de asemenea titluri soprana Felicia Filip, alpinistul Horia Colibășanu (primul român care a ajuns pe vârfurile K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Annapurna (8.091 m) din Himalaya și Everest (8848m), fotbalistul Răzvan Raţ (construit Complexul de Sport şi de Agrement pentru juniori), comerciantul de origine albaneză Hashim Memish (cea mai veche afacere de familie străină din România cu activitate neîntreruptă de 320 de ani, locul de unde chiar Charles de Gaulle a băut un pahar de braga oferit de Ceaușescu), post mortem Zefir Berzovis Ghencea (fondatorul Societăţii Culturale „Eugen Ionescu” în 1992, al Teatrului Municipal „Eugen Ionescu” în 1991, al Centrului European al Absurdului, iniţiator al Festivalului naţional de umor „Oltenii şi Restu’ Lumii”), omul de afaceri rus Vitali Matsitski (deţine compania Vimetco, acţionarul majoritar de la ALRO Slatina, a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului, cu ocazia sărbătoririi a 45 de ani de la producerea primei şarje de aluminiu românesc la Slatina), preşedintele Grup Pirelli, Marco Tronchetti Provera (la inaugurarea unei noi linii de producţie Pirelli), actorul Claudiu Bleonț (a realizat un proiect teatral în capitala Oltului, punând în scenă, cu actori locali, spectacolul „Măgura”, după romanul „Lumea satului”, al olteanului George Smarandache), tenismena Adina Diaconu, de doar 17 ani (primul aur pentru România la un Campionat Mondial de juniori).

Duminică, și locotenent-colonelul Nicolae Grigore și caporalul Eugen Pătru vor deveni cetăţeni de onoare ai Slatinei. Ei sunt veterani ai Armatei Române în conflictele din Afganistan şi Kosovo și au făcut parte şi din primul lot al României la Jocurile Invictus.

 

Cetățenii de Onoare ai Slatinei:

1993

Valeriu Bogdănescu – Bucureşti;

Mircea Becheanu – Bucureşti;

Sofia Buşe – Bucureşti;

Doina Cornea – Cluj-Napoca;

Eugen Ionescu – Paris;

Rene Eyasrd – Bordeaux;

Gheroghe Hotopan – Bucureşti;

Cercel Therond – Franţa;

Noris Jensire – Franţa;

Ion Aldea – Slatina;

Constantin Blaj – Slatina;

Liviu Mircea Dan – Slatina;

Petre Roman – Bucureşti;

Eugen Gîrlea – Bucureşti;

Spiru Vergulescu.

1998

Ion Popescu-Negreni;

Mihai Butoi;

Maria Paleologu;

Antonius Nicolescu;

Nicolae Truţă;

Mihai Gheorghe;

Mihai Lungeanu;

Constantin Preda;

Iancu Toma;

Felicia Filip;

Marin Necşulescu;

Dumitru Bărbulescu;

Petre Arnăutu;

Ion Mateescu;

Simion Rădulescu;

Avram Creţu;

Vintilă Stănculescu;

Eleodor Popescu;

Leonida Gherasim;

Corneliu Turianu.

Ioan Stoianovici – post mortem;

Virgil Brătucu – post mortem;

Dumitru Dobrescu – post mortem;

Nicolae Popescu – post mortem;

Gheorghe Botez – post mortem;

Dorel Goergescu – post mortem;

Ioan Trandafir – post mortem;

Dumitru Caracostea – post mortem;

Dinu Lipatti – post mortem.

1999

Ştefan Popa Popa’s

2003

Constantin N. Ghiţescu

2005

Horia Colibășanu – alpinist

2007

Răzvan Raț;

Hashim Memish (n. 1939): proprietarul prăvăliei „Atletul albanez”.

2008

Georgeta Bucșan

2009

Vasile Blaga;

Zefir Berzovis Ghencea (post-mortem), alias Visi Ghencea.

2010

Vitali Matsitski (VIMETCO NV, acționar majoritar SC ALRO SA Slatina)

2011

Claudiu Bleonț, actor;

Emil BOC (prim-ministru al României);

Marco Tronchetti Provera, președinte Grup Pirelli;

2016

Adina Diaconu (tenis de masă)

Pe aceeași temă:

Doi militari de carieră, Cetăţeni de Onoare ai Slatinei