Cum a ajuns un slătinean pe “acoperișul lumii”: Everest 8848. Proiecția filmului, pe 23 ianuarie

109

Alpinistul Horia Colibășanu a dus steagul României în cel mai înalt loc de pe Pământ, în timpul ascensiunii sale pe vârful himalayan Everest, care are 8848 de metri altitudine. Filmul expediției va fi proiectat marțea viitoare, accesul publicului fiind gratuit.

Cetăţean de onoare al municipiului Slatina, de profesie medic stomatolog, stabilit în Timişoara, Horia Colibășanu a reușit să urce, în 16 mai 2017, pe vârful Everest (8848m) fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor. O premieră pentru alpinismul românesc, dar și o performanță sportivă remarcabilă la nivel internațional, momentele de cumpănă fiind prezentate într-un film special dedicat acestei reușite: Everest 8848. Proiecția va avea loc săptămâna viitoare, pe 23 ianuarie, în Sala Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. Horia Colibășanu va prezenta filmul, care va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar accesul este gratuit.

Pe aceeași temă:

https://realitateaoltului.ro/2017/11/22/horia-colibasanu-barbatul-anului-2017/

https://realitateaoltului.ro/2016/05/11/colibasanu-a-urcat-pe-manaslu-la-8183-m/

“Sunt mândru că am reuşit să ridic steagul României peste 8848 metri, înălţimea Everestului. Am ajuns în vârf, m-am aşezat pe coama Everest şi am făcut fotografia la care privesc cu multă bucurie. Momentul în care am ridicat tricolorul a fost cel în care am simţit că am reuşit să închei un proiect pentru care m-am pregătit foarte mult. Desigur că aveam să mai trec prin multe dificultăţi, la coborâre. Am fost însă pregătit pentru ele, ştiam ce mă aşteaptă, că va fi foarte greu”, a spus Horia Colibăşanu, mărturie postată pe blogul său.

Pentru această performanță, alpinistul născut la Slatina a primit vara trecută cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda Președintele României: a fost decorat cu Ordinul Național “Steaua României”, în grad de Cavaler “în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc”.

Aceasta a fost cea de-a 19-a expediție internațională a lui Horia, iar vârful Everest este cel de-al optulea vârf, de peste opt mii de metri, din palmarestul său.

Colibășanu este alpinist pur, ce are cele mai multe vârfuri de 8.000 de metri atinse din România,  printre care se numără K2 (8.611m), Annapurna (8.091) și Dhaulagiri (8.167m), aflate în Top 5 vârfuri de 8.000 de metri mortale din lume. Prima sa reuşită a fost în 2004- Muntele Ucigaş K2 (8611m), al doilea cel mai înalt munte din lume.

Mai puteți citi:

Slătineanul Colibășanu a urcat pe acoperișul lumii