Statul român este pe punctul de a pierde una dintre cele mai mari comori istorice ale țării

71
Statul român este pe punctul de a pierde una dintre marile comori istorice datorită unei greșeli birocratice. Cele mai valoroase monumente istorice, ce valorează milioane de euro ne-ar putea scăpa printre mâini.

Este vorba despre domeniile lui Octavian Goga. Acestea pot ajunge în mâinile unor nepoți din partea celor doi frați ai săi. Potrivit stirileprotv după un proces care s-a întins pe 12 ani, Consiliului Judeţean Cluj încearcă să salveze totuşi situaţia, în al 13-lea ceas.

Octavian Goga i-a lăsat întreaga moştenire soţiei sale. Este vorba despre o proprietate uriaşă, într-un peisaj pitoresc, în Munţii Apuseni. La rândul său, Veturia Goga a redactat două documente: un testament şi un act de donaţie în care preciza că statul roman va intra în posesia monumentului după moartea ei. Există şi o clauză. Obligaţia statului este ca în castelul Ciucea să înfiinţeze un muzeu în memoria lui Octavian Goga, păstrând toate bunurile mobile.

Proprietatea are o valoare uriaşă, fiind inclusă în patrimonial naţional. Timp de 12 ani, doi bărbaţi – fiii unuia dintre fraţii Veturiei Goga – s-au luptat în instanţă cu Consiliul Judeţean Cluj ca să intre în posesia imobilelor. Magistraţii au anulat actul de donaţie, dar nu şi testamentul, care – după ce a fost dată decizia – trebuia activat de Consiliul Judeţean.

 Claudiu Galu, avocatul celor doi fraţi: ”În baza anularii actului de donaţie efectuat de Veturia Goga în favoarea judeţului Cluj, au fost efectuate formalităţile de succesiune şi de intabulare în cartea funciara specifice oricărei proceduri succesorale. Au declarat în mod expres că vor păstra destinaţia de muzeu acestui ansamblu.”

Acum, pe ultima sută de metri, Consiliul Judeţean cauta soluţii, susţinând că fraţii au obţinut un certificat suplimentar de moştenitori. În cazul în care Consiliul Judeţean Cluj nu îşi va apăra moştenirea lăsată de familia Goga în 1966, aceste 9 clădiri istorice care se întind pe trei hectare şi care costă 1,5 milioane de euro vor reveni celor doi fraţi.

Muzeul “Octavian Goga” este vizitat anual de peste 15 mii de turişti, mulţi dintre ei străini.