Scriptologeala îmbolnăvește medicii de familie: “O să facem hemoroizi!”

105

Sintagma “Birocrația îngroapă România” s-a născut nu doar dintr-un adevăr, ci dintr-un strigăt de disperare venit atât de la stat cât și din sectorul privat. Unul dintre domeniile afectate este și sănătatea, din cauza scriptologiei, ghidurilor și protocoalelor, dar și a sistemului informatic ce mai mult nu funcționează pacientul fiind nevoit să aștepte mult prea mult pentru o consultație sau rețetă sau chiar să revină a doua zi, iar medicul nu mai are timp să stea de vorbă cu pacientul.

Doctorii care acordă asistenţă medicală primară sunt sufocaţi de birocraţie, de protocoale terapeutice care se schimbă mult prea des, iar sistemul informatic care funcţionează cu sincope parcă le sabotează activitatea decât să-i ajute.

“Suntem sufocați de birocrație. În loc să acordăm mai mult timp pacientului, trebuie să acordăm mai mult timp documentelor. Mai mult stăm pe scaun. O să facem hemoroizi!”, ne-a declarat fără ocolișuri dr. Mihai Ungureanu, președintele Asociației Medicilor de Familie Olt.

Nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume nici unul dintre cei mai respectați medici de familie din Slatina, dr. Valerică Păunescu. “Da, este o problemă a sistemului și nu cred că numai la noi, la medicii de familie, cred că și la spital. Foarte multă scriptologeală, hârtii inutile și din ce în ce mai împovărătoare. Spre exemplu, în lumea de afară nu există acele adeverințe pe care le dăm copiilor pentru a face sportul, sunt doar adeverințe pentru cei care sunt scutiți, acelea n-au nicio valoare și sunt plimbați părinții degeaba. Cheltuim hârtie și timp. Mai sunt acele adeverințe  tip pentru intrare în colectivitate, de 5 pagini, care iarăși nu-și au niciun rost. Chiar m-am și mirat cine a putut să conceapă așa ceva. Mai nou, trebuie să dăm scutire la copiii care sunt în colectivități, la preșcolari, că lipsesc și din ce motive lipsesc. Avizele au importanță atunci când este vorba de un caz care poate fi contagios pentru ceilalți: scarlatină, hepatita A, în general bolile din grupa A care necesită o anumită supraveghere epidemiologică pentru a opri răspândirea lor. Dar acestea sunt cazuri rare, acolo își au rostul și trebuiesc. Așa, pentru orice absență în care părintele a avut 2-3 zile libere și îl ține acasă, trebuie să primească din nou aviz. Controlul cel mai bun al stării de sănătate al copilului îl are familia, părintele. El poate să ascundă dacă este copilul lui bolnav, că nu are cu cine să-l lase acasă, dar în  cadrul oricărei colectivități există o asistentă medicală care poate să facă un triaj și mi se pare că este suficient ca asistenta de acolo să spună merge să fie primit în colectivitate sau are nevoie de un consult medical.”, ne-a declarat medicul.

Legea anti-birocrație, aviz negativ

Mai mulți parlamentari, printre care și senatorul de Olt Siminica Mirea, au inițiat o propunere legislativă care să elimine birocrația, cozile formate la ghișee, șpaga la care este nevoit să recurgă cetățeanul disperat să rezolve cât mai repede o urgență și să stimuleze conectarea bazelor de date cu informații și documente necesare în procesul de furnizare a unui serviciu public, astfel încât cetățeanul să nu mai fie nevoit să prezinte peste tot tot felul de copii și adeverințe.

Proiectul Legii anti-birocrație a primit pe 4 ianuarie aviz negativ din partea Consiliului Legislativ.