Delegație americană, în vizită la Jandarmeria Olt

105

Jandarmii olteni au primit astăzi vizita unei delegații americane. Noua comandă a Bazei Nato de la Deveselu a întărit cooperarea cu IJJ Olt.

“Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt a primit vizita reprezentanților Naval Support Facility Deveselu și ai Bazei Militare 99 Deveselu. Scopul vizitei a fost de a prezenta noua comandă a Naval Support Facility Deveselu și consolidarea relațiilor de cooperare interinstituționale. Delegația a fost primită de către inspectorul șef, colonel Drejoi Tudor Dorel, primul adjunct, colonel Boată Marin, și șeful  Serviciului Management Operațional, locotenent-colonel Mihai Iulian. Cu acest prilej au fost prezentate misiunile, atribuțiile și zona de responsabilitate specifice unității, astfel încât oaspeții noștri să aibă o percepție corectă a instituției Jandarmeriei. Reprezentanții Naval Support Facility Deveselu și-au manifestat disponibilitatea  pentru continuarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare bilaterale, în beneficiul ambelor părţi.”, declară Claudia Niță, purtătorul de cuvânt al IJJ Olt.

Charlos Washington este noul şef al soldaților americani de la Baza NATO de la Deveselu. El a preluat la începutul lunii decembrie a anului trecut funcția de la căpitanul Jon C. Grant. Partea română a bazei militare rămâne sub comanda comandorului Răzvan Brătulescu.

Componenta de la Deveselu are rolul de a apăra sudul spaţiului european. România a fost de acord să găzduiască acest sistem în 2010, printr-o decizie a CSAT, în 2011 fiind semnat acordul dintre România şi SUA privind acest sistem antirachetă. Construirea scutului antirachetă de la Deveselu a început în 2013.

Interceptoarele de tip SM-3 IB (Standard Missile 3 Block IB) şi radarul SPY-1 de la Deveselu fac parte dintr-un sistem complex de apărare împotriva rachetelor balistice cu rază medie şi lungă de acţiune, care este dezvoltat în comun de SUA şi de NATO şi care acoperă întreaga Europă.