Sentinţa în cazul ,, Vâlcov”, pe 23 ianuarie. Află care ar fi pedeapsa maximă pe care ar putea să o primească.

351

Procurorul DNA şi avocaţii celor cinci inculpaţi din dosarul aflat pe rolul Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în care Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, au pus astăzi concluzii. Magistraţii au anunţat că vor da sentinţa pe 23 ianuarie.

Judecarea primului dosar penal întocmit de procurorii DNA pe numele fostului ministru al Finanţelor şi primar al Slatinei, Darius Vâlcov, a ajuns la final. Părţile implicate şi-au spus ultimul cuvânt, acum se aşteabtă sentinţa celor trei judecătoare din complet. Ele vor trebui să stabilească în ce măsură cei cinci inculpaţi sunt sau nu vinovaţi de faptele imputate de procurorii anticorupţie şi în ce măsură trebuie să răspundă. Cert este că procurorul de şedinţă a cerut pedeapsa maximă pentru fostul demnitar care, potrivit acualei legislaţii, poate ajunge până la 14 ani de închisoare cu executare.

În acest dosar, alături de Darius Vâlcov au mai fost judecaţi Lucian Petruţ Şuşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu.

Fostul ministru de Finanţe a fost trimis în judecată în anul 2015, de către procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale i-ar fi cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor.

Decizia Instanţei supreme nu va fi una definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători.