Gata cu vremea caldă! Cum va arăta prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

374

Iarna începe să îşi intre în drepturi încet-încet, cu temperaturi scăzute şi precipitaţii ce pot lua forma de ninsori. Scăderea temperaturilor nu se va face brusc, lăsându-ne să ne pregătim, măcar psihic, pentru o iarnă ca la carte.

Media regională a temperaturilor maxime va marca o scădere treptată de la 13 grade, valoare ce caracterizează o vreme deosebit de caldă, până la 2 grade la sfârșitul primei săptămâni, apropiindu-se de normalul perioadei. Din ziua de 15 ianuarie va urma un proces de încălzire, de la medii diurne de 3 grade, până la 8 grade în data de 17 ianuarie, apoi va urma o scădere ușoară și treptată până la sfârșitul intervalului de prognoză, până la 4 grade. Regimul termic nocturn se va menține în primele patru zile la o medie de 2…3 grade, apoi va scădea până în data de 15 ianuarie la -4 grade. Va urma o creștere până în jurul mediei de 2 grade în 17 și 18 ianuarie, ca apoi până la sfârșitul celei de a doua săptămâni de prognoză să scadă la o medie a minimelor de -2 grade.

Temporar în intervalul 10 – 14 ianuarie, local va ploua. Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare, din nou între 16 și 20 ianuarie.

În Crișana, vremea deosebit de caldă de la începutul intervalul de prognoză va intra întrun proces de răcire ușoară de la o zi la alta și va deveni normală termic la sfârșitul primei săptămâni, astfel că, mediile maximelor vor scădea de la 13 grade în primele două zile, la 2 grade în 14 ianuarie. Va urma o creștere până în data de 17 ianuarie, când se va ajunge la o medie a maximelor în jur de 7 grade, apoi se va răci ușor până la sfârșitul intervalului de prognoză. Temperaturile minime, până în data de 12 ianuarie se vor menține la medii de 2…3 grade, apoi vor marca o scădere treptată, spre -4 grade în data de 15 ianuarie. Ulterior mediile nocturne vor crește, ajungând până în jur de 0 grade, în 18 și 19 ianuarie, apoi vor scădea ușor.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalele 11 – 14 ianuarie și 16 – 21 ianuarie.

În Transilvania, valorile termice diurne vor fi în scădere de la o zi la alta, de la medii de 11 grade în prima zi (valoare ce caracterizează o vreme deosebit de caldă), până la 0 grade la sfârșitul primei săptămâni de prognoză, valoare normală termic pentru această perioadă. Până în 18 ianuarie, temperaturile maxime vor fi în creștere și se vor situa în jurul unei medii de 5 grade, apoi vor coborî ușor. Temperaturile minime se vor menține la medii de 0…-1 grad, iar din 11 ianuarie vor scădea până la -10 grade în 15 ianuarie. Va urma o creștere treptată la o medie nocturnă de -4 grade în 18 ianuarie, iar spre sfârșitul intervalului de prognoză, variațiile vor fi nesemnificative.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalele 10 – 13 și 17 – 21 ianuarie.

În Maramureș, vremea va fi deosebit de caldă la începutul intervalul de prognoză, dar va marca un proces de răcire ușoară de la o zi la alta, devenind normală termic la sfârșitul primei săptămâni, astfel că mediile maximelor vor scădea de la 11 grade în prima zi, până în jur de 1 grad în 14 ianuarie. Apoi mediile diurne vor crește până în data de 17 ianuarie, la o valoare de 7 grade, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză vor fi în scădere ușoară. Temperaturile minime se vor menține la medii de 0…1 grad, însă din 12 ianuarie vor marca o scădere treptată, la -8 grade în data de 15 ianuarie. Ulterior mediile nocturne vor crește, ajungând la -1 grad în data de 18 ianuarie, apoi până la sfârșitul celei de a doua săptămâni de prognoză vor scădea ușor.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalele 11 – 14 ianuarie și 16 – 21 ianuarie.

În Moldova, vremea va intra într-un proces de răcire, de la o medie regională a temperaturilor maxime în jur de 4 grade, până la valori de -2…-1 grad în data de 14 ianuarie. A doua săptămână va debuta cu o încălzire treptată, până în 18 ianuarie, când mediile maximelor vor atinge 4 grade, însă ulterior se va răci ușor. Nopțile vor urma în general aceeași evoluție, cu răcire, mai accentuată în intervalul 13 -15 ianuarie, când media minimelor va atinge -10 grade. Până în 18 ianuarie se va încălzi, cu minime ce vor oscila între -4 și 0 grade.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în intervalul 10 – 12 ianuarie și din nou, posibil mai însemnate, în perioada 17 -21 ianuarie. În rest se vor semnala doar trecător precipitații slabe.

În Dobrogea, vn primele zile se va resimți o scădere ușoară a valorilor diurne față de intervalul anterior, iar în perioada 11 – 14 ianuarie aceasta se va accentua, astfel încât maximele vor ajunge la medii în jur de 0 grade. Din 14 până în 17 ianuarie valorile termice vor reveni la medii de 8 grade și vor încheia intervalul cu o scădere ușoară, spre 4 grade. Nopțile vor fi ușor mai calde în primele zile, cu minime în medie de 2…4 grade, dar se va răci semnificativ până în 15 ianuarie, spre medii de -6…-5 grade. Va urma o creștere, astfel că mediile minimelor vor fi de 0…2 grade.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în 10, 11, 12 ianuarie cand se vor semnala pe arii mai extinse, dar vor fi în general slabe cantitativ, și din nou în intervalul 17 – 20 ianuarie.

În Muntenia, vremea va intra într-un proces de răcire, de la medii ale valorilor maxime de 10 grade, spre 0 grade în data de 14 ianuarie. După această perioadă se va încălzi ușor și se vor atinge maxime în medie de 5…6 grade. Pe de altă parte, temperaturile minime vor fi ridicate în primele zile, dar vor marca o scădere accentuată din 12 până în 15 ianuarie, când vor coborî în medie la -6 grade, ulterior se întrevede o creștere la valori în jur de 0 grade în 18 ianuarie.

Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în aproape toată perioada. Acestea vor fi în general slabe cantitativ și se vor semnala pe arii mai extinse în intervalul 10 – 13 ianuarie și din nou în 16 – 21 ianuarie.

În Oltenia, media temperaturii maxime va fi în scădere semnificativă la începutul intervalului, de la o medie în jur de 11 grade, spre 5…6 grade, ulterior în următoarele trei zile va fi relativ staționară, iar spre sfârșitul săptămânii se va răci accentuat până spre o medie regională în jurul a 0 grade. Din 15 ianuarie se va încălzi, spre maxime de 4…6 grade în 18 ianuarie. Minimele se vor menține ridicate, peste normalul termic al perioadei, cu medii de 1…3 grade, până în data de 12 ianuarie când vor marca un proces de răcire, spre valori medii în jurul a -6 grade. În intervalul 15 – 18 ianuarie vor crește ajungând la medii de 0 grade iar spre final vor coborî spre -3…-2 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în intervalul 9 – 21 ianuarie. Acestea se vor semnala pe arii mai extinse în perioada 11 -13 ianuarie și apoi în 17 – 20 ianuarie, anunță Romaniatv.net.

La munte, vremea va debuta cu un proces de răcire ușoară care se va accentua în intervalul intervalul 10 – 14 ianuarie. În acest context temperaturile maxime vor porni de la valori medii de 4…6 grade și vor ajunge la -6 grade. După această perioadă maximele vor fi în creștere, la medii în jurul a 0 grade ce se prognozează pentru data de 17 ianuarie, după care tendința va fi de răcire spre -2 grade. Temperaturile minime vor avea un parcurs asemănător maximelor, astfel că vor fi în scădere până în data de 14 ianuarie. Valorile medii vor porni de la 0 grade și vor ajunge la -12 grade. În a doua săptămână vor marca o creștere, spre medii de -4 grade în 18 ianuarie, coborând ulterior spre -8 grade.

Probabilitatea de precipitații va fi mai ridicată în intervalele 10 – 14 și 16 – 21 ianuarie când se vor semnala pe arii mai extinse.