Ministrul Agriculturii a analizat și filmat lanurile de lângă Slatina/ VIDEO

187

Ieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a poposit în județul Olt pentru a verifica personal stadiul culturilor în cel de-al doilea județ pe țară la producțiile înregistrate anul trecut. Daea a filmat lanuri de rapiță, orz și grâu de lângă Slatina, comentând stadiul culturilor și a postat filmulețele pe pagina sa de socializare.

Rapiță ce ar putea fi întoarsă, însă orz și grâu „cu mulți frați” (bine înfrățit) a evaluat ministrul Agriculturii stadiul culturilor de pe lângă capitala Oltului ieri. Petre Daea a verificat un lan de rapiță, unul de grâu și unul de orz, prin deducție aparținând latifundiarului Teiu Păunescu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

„Am plecat pe teren, pentru a vedea starea de vegetație la câteva culturi din apropiere de Slatina. Prima pe care am văzut-o este o suprafață cultivată cu rapiță”, a postat ministrul pe pagina sa de socializare. „Are goluri multe, cu o densitate slabă, ceea ce înseamnă că s-a semănat în perioada de secetă și sunt multe goluri. Ca specialist trebuie să stai mult în cumpănă să vezi ced faci cu această cultură. Trebuie urmărită până în primăvară, dacă prin ramificare se compensează lipsa de densitate pentru a decide dacă rămâne în cultură sau nu … Fermierul e pus în dificultate privind lăsarea sau nu în cultură a întregii suprafețe… Doar așteptarea se impune”, a evaluat Daea.

Am plecat pe teren, pentru a vedea starea de vegetatie la cateva culturi din apropiere de Slatina. Prima pe care am vazut-o este o suprafata cultivata cu rapita.

Publié par Petre Daea sur dimanche 7 Janvier 2018

„Și starea de vegetație la orz este foarte bună, în apropiere de Slatina”, a conchis ministrul, comentând cultura vizitată: „lan de orz foarte bine răsărit, cu înfrățire bună, a acoperit în întregime solul, foliajul sănătos, înfrățire de gradul I, cu mulți frați (râde) … E bine spre foarte bine… O cultură bună, e perie (plimbându-și mâna prin orz)”

Si starea de vegetatie la orz este foarte buna, in apropiere de Slatina.

Publié par Petre Daea sur dimanche 7 Janvier 2018

„În apropiere de Slatina am văzut și o suprafață cultivată cu grâu”, a prezentat ministrul filmulețul postat pe facebook. Cultura l-a impresionat, Daea comentând: ” un lan bine închegat, cu o densitate foarte bună, înfrățire de gradul I, planta nu-i descălțată, starea de vegetație foarte bună… Toul este în regulă, până la această dată, bineînțeles.”

In apropiere de Slatina am vazut si o suprafata cultivata cu grâu.

Publié par Petre Daea sur dimanche 7 Janvier 2018

Anul agricol trecut a fost unul bun pentru județul Olt, care a ocupat locul doi pe țară la producțiile înregistrate la mai multe produse agricole, printre care se numără culturile de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță. Potrivit conducerii Direcției pentru Agricultură Olt, 2017 este cel mai bun an agricol din ultimul deceniu.

Producția medie înregistrată în Olt la grâu în acest an a fost de 5,8 tone/hectar, la porumb a fost înregistrată o producție medie de 6,75 tone/hectare, în vreme ce floarea-soarelui a dat o producție de 3,45 hectare/hectar. La orz producția totală a fost de 5,37 tone/ha, iar la rapiță au fost obținute 3,28 tone/ha. Producții bune s-au înregistrat și la legume: cartoful – 19,65 tone/ha, tomate – 32 tone/ha, varză – 39,64 tone/ha, ardei – 20 tone/ha, pepeni verzi – 30 tone/ha, dar și la struguri 7,8 tone/ha și fructe – 4,06 tone/ha.