2018 începe cu pojar: 28 cazuri noi, unul la Olt

385

În prima săptămână din acest an au fost raportate 28 de cazuri noi confirmate de rujeolă, dintre care unul la Olt și al 38-lea deces posibil datorat rujeolei.

De doi ani de zile, pojarul pune pe jar o țară întreagă. Dacă la începutul lui 2017 se raportau în Olt 36 de cazuri, și anul acesta debitează tot sub “povara” rujeolei, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile raportând în prima săptămână a anului 2018 încă 28 de cazuri confirmate în 7 județe și București, dintre care unul în Olt.

De la debutul epidemiei, în România s-au înregistrat 10.307 cazuri, din care 37 de decese, iar al 38-lea deces, în Suceava, se află în curs de investigare în vederea confirmării.

Cele mai multe cazuri, aproape 4.000 au fost confirmate la copii cu vârsta între 1 şi 4 ani, şi aproape 2.000 la copii cu vârste de sub un an.

La finele lunii noiembrie, potrivit ultimei situații a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în Olt exista un stoc de 659 vaccinuri ROR în teritoriu și 1656 rămase în depozitul DSP.

Rujeola este o boală infecţioasă extrem de contagioasă, care adesea duce la complicații,  caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată.  Din 4 persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din o mie de bolnavi, boala este mortală.

 Pe aceeași temă:

Dr. Păunescu: Vaccinarea ar trebui să fie obligatorie!