Bucurie pentru cei cu mult aur în casă: În 2018, prețul acestuia înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimii şase ani

510

Aurul a început anul 2018 de pe o poziţie favorabilă, fiind tranzacţionat marţi în creştere pentru a opta şedinţă consecutiv, cea mai lungă perioadă ascendentă consemnată de la jumătatea anului 2011, transmite Bloomberg, potrivit news.ro.

Cotaţia aurului cu livrare imediată a avansat cu 0,8%, la 1.313,73 dolari uncia. Anul trecut, preţul aurului a urcat cu 14%, cea mai bună performanţă din ultimii şapte ani. Indicele spot al dolarului calculat de Bloomberg a pierdut în schimb 8,5% în 2017.

Creşterea ridicată a cotaţiei aurului în 2017 a coincis cu avansul pieţelor de capital, la niveluri record, în timp ce Rezerva Federală americană a majorat dobânzile de trei ori, pe fondul îmbunătăţirii indicatorilor economici.

Reprezentanţii Fed anticipează că în 2018 vor majora de încă trei ori dobânzile, în timp ce şi alte bănci centrale la nivel global au început să înăsprească politicile monetare.

Banca Centrală Europeană intenţionează la rândul ei să reducă la jumătate programul de achiziţii de active, în această lună. Dobânzile mai mari pot face ca activele care nu sunt purtătoare de dobânzi, cum este aurul, să devină mai puţin atractive.