INCREDIBIL Medicii de familie nu mai acordă consultaţii gratuite şi nici reţete compensate

300

Românii care vor avea nevoie se serviciile mediculuid e familie, începând de mâine, trebuie să aibă bani în buzunar. Medicii de familie au anunţat că nu mai consultă pe gratis, nu mai acordă reţete gratuite şi compensate şi nici trimiteri către specialişti. Conducerile unităţilor medicale cu paturi se tem că situaţia va conduce la o supraaglomerare a unităţilor de primire a urgenţelor.

Nu au semnat contractele cu Casele de Asigurări, nici după zeci de runde de negocieri cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Aşa că bolnavii vor fi obligaţi să plătească din buzunar orice prestaţie a medicului de familie, chiar şi pentru banala trimitere la specialist sau pentru eliberarea reţetelor. În plus, pentru că acestea nu vor mai fi gratuite şi compensate, pacienţii vor cheltui sume importante de bani pentru a nu-şi agrava starea de sănătate.

Principalele nemulţumiri sunt legate de problemele sistemului informatic. Mai mulţi medici din ţară au fost sancţionaţi, după ce au lucrat offline, iar alţii au primit notificări.

Medicii cer de la stat şi bani în plus pentru fiecare pacient şi fiecare serviciu oferit. Aici, autorităţile nu au venit cu soluţii concrete. Fac totuşi apel la înţelegere.

În ţară sunt peste 11.000 de medici de familie. Dintre ei, 1000 doar în Bucureşti. La nivel naţional, peste 17 milioane de români sunt asiguraţi.