Angajaţii din Olt, printre salariaţii cu cele mai bune venituri din ţară

270

Ziarul Financiar a dat publicităţii harta cu salariile nete pe judeţe. Potrivit acestora, cel mai mari salarii nete subnt în Bucureşti-3039 lei, Cluj-2684 lei, Sibiu 2524 lei şi Ilfov cu 2505 lei. În Olt salariul mediu net a fost de 2184, ceea ce-l clasează pe poziţia VIII la nivel naţional, şi prima în Oltenia, în ceea ce priveşte salariul mediu net. Oltul este despărţit de judeţele premiante de Timişoar- cu un venit net mediu de 2440 lei, Braşov cu 2333 şi Iaşi cu 2273 lei.

Nivelul salarial pe judeţe ilus­trea­ză două tipologii de zone din Ro­mâ­nia: unele dezvoltate, concentrate în ju­rul a 5-6 oraşe mari plus zonele li­mi­tro­fe, unde majoritatea anga­jaţilor lu­cre­ază la privat şi câştigă peste ni­velul sa­lariului minim pe economie, şi unele slab dezvoltate, unde există foar­te pu­ţini angajaţi dintre care cei mai mulţi lu­crează la stat sau pe sala­riul minim, spun consultanţii.

Potrivit aceloraşi analişti, nivelul venitului mediu net este dat la Olt de salariile de pe puternica platformă rutieră unde salariile depăşesc media la nivel naţional care a fost de 2360 lei.