Lovitură de la PSD pentru Iohannis

63

Vineri, în calitate de camera decizională, Camera Deputaților a adoptat  proiectul de modificare a Legii referendumului 3/2000 privind revizuirea Constituției, pus în acord cu o decizie de neconstituționalitate.

După ce Curtea Constitutională a decis ca data organizării referendumului de revizuire nu poate fi stabilită prin hotărâre de Guvern, parlamentarii au modificat textul legii așa încât referendumul pentru revizuirea Constituției să aibă loc în ultima duminică din perioada de 30 de zile de după adoptarea inițiativei constituționale.

Acest proiect este necesar pentru a putea fi organizat referendumul național pentru redefinirea familiei în Constituție ca urmare a inițiativei cetățenesti promovate de Coaliția pentru Familie, pe care PSD spunea ca îl va organiza încă de anul trecut.

Pe de altă parte, acest proiect de lege al PSD îl scoate practic din procedura organizării unui referendum de revizuire a Constituției pe președintele României, întrucât până acum parlamentul elabora câte un proiect separat de lege de fiecare dată când se organiza un astfel de referendum, pe care președintele îl promulga sau îl putea retrimite parlamentului la reexaminare.