Poliția avertizează: echipați-vă autoturismele pentru iarnă! 9- 20 puncte amendă!

121

Iarna autentică s-a instalat, iar poliția avertizează șoferii să nu plece nepregătiți la drum. Cum partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, atenția sporită salvează vieți.

Iarna și-a intrat în drepturi, au apărut primii fulgi de zăpadă, iar țara noastră este străbătută, potrivit meteorologilor, de un val de aer polar, astfel încât vremea se schimbă brusc și se anunță frig şi cu 15 grade faţă de zilele trecute. Până astăzi, la ora 15.00, este în vigoare informarea meteorologică de vreme rea: ninsori moderate cantitativ la munte, precipitații mixte în sud și est, intensificări ale vântului în est și sud-est. ANM atenționează că răcirea vremii va continua, astfel că valorile termice vor fi în majoritatea zonelor mai scăzute decât normele perioadei, iar minimele vor deveni negative în toată țara.

Odată cu ninsoarea, apar și atenționările și recomandările polițiștilor  pentru cei care pleacă la drum: utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.  “Respectați legislația rutieră în vigoare! Pe lângă riscul pentru dumneavoastră și ceilalți participanți la trafic, în cazul în care circulați pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără anvelope de iarnă, riscați să fiți amendați și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație”, atenționează IPJ Olt.

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului.

Pe timp de iarnă, Inspectoratul de Poliție Județean Olt vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să cerificați starea autovehiculului.

Alte recomandă IPJ Olt:

  • Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
  • Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
  • Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă, de asemenea, șoferilor să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!
  • Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!