Judecătorii și procurorii protestează!

78

Intențiile Parlamentului de a aduce modificări legilor justiției precum și a unor prevederi din Codul Penal și Codul de Procedură Penală au creat nemulțumiri pentru judecători și procurori.

În fața Palatului de Justiție din Cluj Napoca, au protestat, în tăcere, peste 100 de judecători și procurori din cadrul razei teritoriale a Curții de Apel Cluj.

În centrul protestului, judecătorul Cristi Danileț a precizat că judecătorii și procurorii nu sunt de acord cu modificările la Legile Justiției și la Codurile Penale.

”Am decis să facem un protest la adresa clasei politice. Noi nu suntem de acord cu modificările la legile Justiției și lucrurile astea le-am exprimat în mod repetat. Toți procurorii și toți judecătorii de la nivelul Curții de Apel Cluj ne-am exprimat și am transmis aceste lucruri la CSM, care a avizat negativ aceste propuneri. Aceste propuneri sunt defecte și ele nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-au siderat în mod absolut au fost propunerile de săptămâna trecută. Este practic un fel de luptă împotriva anticorupției care va avea un efect devastator asupra cauzelorpenale. Sunt colegi procurori care nu vor mai putea instrumenta cauzele penale pentru că li se iau instrumentele prin care să o facă. Practic, siguranța cetățeanului este pusă în pericol și cetățeanul onest va avea de suferit, pentru că, tocmai, se modifică Codul Penal și cel de Procedură Penală și pentru că nu se discută cu profesionioștii din justiție”, a spus Danileț.

Danileț a mai afirmat că o parte dintre magistrați vor merge la Curtea de Apel București, unde vor participa la o acțiune de protest. Pentru moment, magistrații rămân la ideea de a protesta în tăcere dar există posibilitatea ca acest protest să se dezvolte la nivelul întregii justiții, așa cum au mai existat în istoria acestei instituții.

Magistrații vor să meargă și la Parlament unde doresc să poarte o discuție cu factorii de decizie. ”Este o acțiune fără precedent, la nivelul Clujului, cu siguranță. La nivelul Justiției nu putem preconza la ce fază se va ajunge. Apelăm la înțelepciunea Parlamentului de a se opri cu aceste modificări care nu au de face cu statul de drept”, a mai spus Danileț.