Liceul Teoretic “Petre Pandrea”, școală ambasador

461

Liceul teoretic “Petre Pandrea” este una din cele 25 de școli selectate să participe în cel de-al doilea an de implementare în Romania a programului “Şcoli ambasador ale Parlamentului European”.

Obiectivele urmărite de acest program, organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naționale, sunt creșterea gradului de informare a elevilor în ceea ce privește Uniunea Europeana, puterea democratică de decizie a Parlamentului European și conștientizarea influenței pe care acestea le au asupra noastră, realizate într-un mod practic și prin mijloace active de învățare.

Liceul teoretic “Petre Pandrea” va fi desemnat oficial școală ambasador a Parlamentului european dacă va înfiinţa în școală, un punct de informare despre UE și va realiza un număr de activități și proiecte dedicate Europei și instituțiilor europene.

Echipa de proiect formată din 5 ambasadori seniori și 15 ambasadori juniori si-a propus realizarea unui plan de activităţi cât mai diverse care să implice un număr cât mai mare de elevi, părinţi şi profesori. Pentru o cât mai bună realizare a activităţilor au fost încheiate parteneriate cu alte şcoli, instituţii locale dar şi judeţene, cum ar fi Europa Direct Slatina. Planul activităţilor propuse punctează evenimente importante atât la nivel european cât şi la nivel naţional, amintim Ziua voluntarului, Ziua drepturilor omului, Ziua naţională a României, Ziua Europei ş.a.

Un punct forte al strategiei de derulare a programului „Şcoli Ambasador” l-a constituit adresarea de invitaţii tuturor europarlamentarilor români din Parlamentul European, pentru ca elevii să primească explicaţii cât mai pertinente şi avizate legate de tot ceea ce înseamnă UE şi instituţiile ei. În urma lansării invitaţiilor am primit răspunsuri din partea a 10 europarlamentari, până în acest moment fiind onoraţi de prezenţa domnului Rebega Laurenţiu pe data de 24 noiembrie şi domnul Marinescu Marian-Jean pe data de 9 decembrie. Astfel de contexte sunt aşteptate şi apreciate de elevii noştri, constituind un cadru propice de conturare a unor opinii legate de activitatea pe care aceştia o desfăşoară la nivelul instituţiilor europene.

În urma activităţilor şi experinţelor din cadrul programului ne dorim ca elevii nostri să devină cetăţeni conştienţi, informaţi, activi şi implicaţi în luarea deciziilor la nivel local, naţional şi european.