Tensiune în Parlament.De unde se vor lua bani pentru suplimentarea bugetului

40

Parlamentarii au căzut de acord la Dezbaterile din Comisia de Buget Finanțe din Parlament, că bugetul trebuie suplimentat, și pe baza acestui subiect au fost păreri contradictorii în stabilirea sursei de proveniență a banilor pentru acest lucru.

Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa, a propus să se ia bani de la bugetul Ministerului de Finanțe, de la capitolul despăgubiri din exproprieri. Această soluție ar fi provocat haos, pentru că sunt mulți oameni care au de primit bani pe hotărâri judecătorești.

”Am decis să luăm 3 milioane din bugetul Ministerului de Finanțe (…) Îi luăm de la capitolul despăgubiri pentru exproprieri”, a declarat Ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa.

După mai multe discuții, tot Ionuț Mișa a venit cu ideea de a lua bani din Fondul de Rezervă al Guvernului, fond de rezervă care a fost tăiat la aproape fiecare creștere de buget a unei instituții. Dintr-un total de 83 de milioane de lei, 60 de milioane s-au dus pe finanțarea cultelor religioase.

USR a propus ca banii să se ia de la finanțarea partidelor politice și de la finanțarea minorităților naționale. Acest amendament a fost respins, cea mai dură poziție fiind cea a UDMR, care a refuzat categoric să se taie bani de la minorități.

Varianta Ministerului de Finanțe a fost cea care s-a adoptat în final și se vor lua 3 milioane de lei de la Fondul de Rezervă pentru a se suplimenta bugetul Ministerului pentru Românii de Pretudindeni. Din acești bani, Ministerul va finanța doar proiecte, mai ales că în 2018 este Centenarul.