Dr. Păunescu, 35 de ani în slujba sănătății a mii de copii

3486

Este unul dintre cei mai buni și mai respectați medici pediatri din Slatina și vreme de 35 de ani s-a îngrijit de sănătatea a mii de micuți. Pentru el nu a contat culoare pielii sau mediul din care provin pacienții, dovadă fiind faptul că se numără printre puținii medici pe a cărui listă au încăput sute de copii din comunitatea rromă, cu precădere de sub Grădiște. Spune că a învățat să prețuiască viața și mai mult după experiența profesională din Libia, unde a fost protejat chiar de către cel care conducea garda liderului libian Gaddafi, după ce i-a salvat viața fiului său înțepat de-un scorpion.

Peste 3000 de copii din Slatina sunt supravegheați de către pediatrul Valerică Păunescu, unul dintre cei mai respectați medici din municipiu, iar din 1985 pacienții săi îl găsesc la cabinetul din Orașul de Jos. Absolvent de Pediatrie, medicul și-a păstrat specializarea chiar și după reformă. “Au venit reformele în sănătate, am intrat pe medicina de familie din ’89, am făcut liste. Am pacienți destul de mulți, peste 3000; am numai copii pentru că eu mi-am respectat practic profesia de medic de familie cu specialitatea pediatrie. Ajunsesem la un moment dat să am peste 250 de copii 0 – 1 an pe listă. Aici de fapt este vârsta la care ai cel mai mult de lucru. Nu mai spunem de faptul că sunt vaccinările care trebuiesc făcute, sunt probleme de patologie – cea mai multă patologie mai ales respiratorie, digestivă și orice natură aici o întâlnim. Am încercat să mulțumesc pe toată lumea, nu știu în ce măsură am și reușit, dar în viață mai sunt și oameni care, indiferent cât le-ai face bine, nu poți să le satisfaci pretențiile sau au impresia că nu vrei. Eu m-am străduit, nu pot să-mi reproșez nimic, poate faptul că nu mai este atâta timp la dispoziția pacientului din cauza birocrației cu care ne confruntăm. N-au fost probleme de malpraxis, n-au fost probleme să ajung în justiție sau să mă cert cu oamenii, să-mi aud nemulțumiri.”, declară medicul.

Medicul rromilor

Pentru dr. Valerică Păunescu, fiecare copil contează, iar viața lui este sfântă, indiferent de culoarea pielii sau mediul din care provine. Este unul dintre puținii medici slătineni care tratează, încă din anii ’80, pacienți de etnie rromă, având pe listă circa 800 sute de copii din comunitate.

“I-am tratat normal, ca pe niște oameni pentru că sunt semeni de-ai noștri, chiar dacă au multe lipsuri, mai ales de ordin material și educațional. Cei mici se nasc egali, au dreptul la viață, la sănătate, la educație. Îmi pare rău că educațional nu se fac eforturi ca ei să înțeleagă foarte bine că pot evita multe boli care țin de igienă, de condițiile lor de viață. Sigur că i-am acceptat, așa cum trebuie să facă orice medic care-și respectă profesia, și am luptat ca ei să trăiască și să se bucure de viață.”, spune dr. Păunescu.

Carne de tun pentru musulmani

În perioada 1989 – 1991, medicul Păunescu a ales să fie detașat la un spital din Libia, o experiență pe care nu dorește ca alți români s-o trăiască fără a se informa dinainte ce-i așteaptă și la ce sunt expuși. Au fost vremuri grele, povestește acesta, într-o țară africană  aproape de deșert, cu temperaturi de până la 48 de grade. “Am trecut prin momente grele, era războiul din Golf, iar noi eram  primii creștini din lumea lor, carne de tun pentru ei. A fost opțiunea mea să merg acolo. Nu a fost ușor, a trebuit să ne adaptăm și toți românii care au lucrat acolo erau peste ei ca și nivel de pregătire, ca și cunoștințe medicale. Nu ne-am făcut de rușine țara, am  reprezentat-o cu succes și meseria noastră a  fost la cel mai înalt nivel. Am învățat să prețuiesc cel mai mult viața, mai mult ca oriunde. Dacă acolo viața este a lui Allah, la noi credința este clar că viața este a noastră. De aceea și acolo au prins aceste metode de kamikaze, să moară pentru o cauză, pentru o îndoctrinare. Erau mai supărați atunci când erau bolnavi, atunci era supărat Allah pe ei.”, povestește medicul care, datorită pregătirii profesionale a ajuns să fie protejat de cel care conducea garda liderului libian Gaddafi, după ce i-a salvat viața fiului său înțepat de-un scorpion.

Contracandidatul lui Vâlcov

În 2008, a avut curajul de a accepta propunerea de a fi candidatul social-democraților pentru fotoliul de primar al Slatinei, avându-l contracandidat pe Darius Vâlcov, într-o perioadă în care PDL-ul era la putere și se știa clar că nu avea nicio șansă. Cariera sa politică a fost una scurtă. “Am făcut și politică, o politică de stânga. Poate pentru că este și un defect profesional că i-am văzut pe oameni așa egali în fața multor alte lucruri. Nu m-am regăsit în totalitate în mediul politic pentru că eu nu pot să mint, nu pot să fac promisiuni pe care să nu mi le respect. Or, în politică se obișnuiește acest lucru. Este chiar o politică a promisiunilor, iar eu nu pot să fiu de acord cu asta”, spune medicul cunoscut pentru modestia, dar și sinceritatea de care dă dovadă.

Retragere la munte

După trei decenii și jumătate dedicați meseriei, dr. Păunescu și-a anunțat retragerea din activitate, departe de orașul unde s-a îngrijit de sănătatea și viața a mii de pacienți. În prag de pensie, medicul își reproșează doar faptul că nu are timp la dispoziția pacientului și este mulțumit că nu este contestat de către pacienți. Dacă ar fi să facă din nou alegerea profesiei, ar alege tot pediatria pentru că, spune el, este o meserie frumoasă, îi plac copiii, care sunt inocenți  și nu mint.

Meseria pe care o practică cu drag nu i-a dat timp liber și pentru alte activități, iar acum își caută liniștea în altă parte.

“Am fost prins în viață cu multă treabă, 10 – 12 ore din zi au fost pentru meseria asta. Am avut timp mai puțin să mă odihnesc, mai puțin să-mi fac concedii. Mă retrag curând spre munte, într-o stațiune, la Olănești ca să-i dau și denumirea, ca orice pensionar care vrea să se odihnească, să respire un aer curat, să trăiască din munca pe care a depus-o atâta timp într-o liniște și o oază de aer curat și de verdeață.  Mă retrag din activitate și mă duc să mă odihnesc acolo. Părăsesc Slatina și mă stabilesc la Olănești.”, ne-a mărturisit dr. Păunescu.

Cu o reputație impecabilă, dr. Valerică Păunescu este iubit și respectat de întreaga comunitate slătineană, fie că i-a trecut pragul cabinetului sau nu, iar anunțarea pensionării sale lasă sistemul mai sărac cu un medic de excepție.