Angajații din construcții, afectați de disponibilizări

61

Sute de angajați din construcții au fost disponibilizați în acest an, iar în următoarea perioadă se anunță alte încetări colective ale contractelor de muncă în același domeniu.

Șase societăți, dintre care 3 din domeniul construcțiilor, au recurs în acest an la disponibilizări colective. “În acest an, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt a fost notificată privind concedierea colectivă a 519 persoane, fiind disponibilizați efectiv 460 de salariați. Domeniile în care s-a recurs la disponibilizări sunt: construcții, industrie alimentară, protecție și pază și confecții textile”, declară Elena Iordache, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt.

Cele mai multe societăți care au făcut disponibilizări, jumătate din total, sunt din domeniul construcțiilor, domeniu pentru care perioada rece înseamnă reducerea activității pentru multe societăți.

Potrivit unor surse, și în perioada următoare urmează a fi anunțate disponibilizări. Este vorba de alte două societăți din domeniul construcțiilor. Potrivit AJOFM Olt, până acum la instituția publică nu a ajuns nicio notificare.

Angajatorii care decid aplicarea măsurii de concediere colectivă au obligaţia de a notifica în scris Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi  Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM-ul), cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere. Legislația stipulează faptul că neanunţarea concedierilor colective se sancţionează cu amendă între 3.000 şi 5.000 de lei.