Nou scandal în Parlament. PSD nu cedează în fața opoziției

131

Este scandal uriaș în Parlament, din cauza unor modificări la regulament dorite de coaliția PSD-ALDE, susținuți de UDMR. În această dimineață, a avut loc ședința Comisiei de regulament, în care s-a reluat discuția pe un amendament respins în ședința de luni.

Atunci, deputatul UDMR, Marton Arpad, nu a făcut jocurile coaliției majoritare și a votat alături de opoziție. Astăzi, Marton Arpad s-a răzgândit și a susținut amendamentul propus de PSD și ALDE, prin care se restrânge dreptul opoziției de a-și susține amendamentele în plen.

Cei de la PNL, PMP și USR s-au coalizat și au încercat să oprească prin toate procedurile parlamentare decizia PSD de modificare a regulamentului. Cei de la USR au venit la un singur articol cu 6623 de amendamente, doar pentru a nu se putea adopta modificarea regulamentului în timp util.

De asemenea, deputatul PMP, Robert Turcescu, susține că ”Nicolicea a omorât democrația. În 23 de ani de jurnalism și un an ca parlamentar nu am văzut un asemenea abuz”, a spus Turcescu, acompaniat de către cei de la USR și PNL.

Motivul scandalului este articolul 120 din Regulamentul Camerei Deputaților. Acesta se modifică în așa fel încât puterea va putea să limiteze dreptul de exprimare al opoziției, iar președintele de ședință poate sista lucrările plenului, dacă se depășește timpul alocat dezbaterii.

Amendamentul respins în ședința de luni a revenit în ședința de astăzi, cu o precizare din partea lui Marton Arpad, care a făcut un amendament verbal prin care președintele poate decide timpul de dezbatere ”în funcție de complexitatea raportului”. Practic, de aici încolo majoritatea parlamentară decide timpul alocat dezbaterilor din plen.