Cercetările demarate în urma descoperirii brăţării dacice au fost preluate de procurorii de la Parchetul general. Aceştia sunt cei care coordonează cercetările şi dispun efectuarea expertizelor în acest dosar. La finalizarea lor, dosarul va fi înaintat instanţei de judecată care va decide dacă bunul va trece sau nu în proprietatea statului.
Certificarea brăţării dacice ca fiind una autentică, l-a determinat pe procurorul general să dispună preluarea spre soluţionare de către procurorii de la Parchetul General a dosarului întocmit în această cauză.
,,IPJ Olt nu vă mai poate informa cu privire la acest dosar pentru că el este instrumentat sub coordonarea procurorilor de la Parchetul general”, ne-a declarat Alexandra Dicu, purtător de cuvânt al IPJ Olt.
Procurorii de la parchetul de pe lângă instanţa supremă au multe enigme de elucidat în acest caz. Ei trebuie să stabilească în urma expertizelor şi a audierii amrtorilor dacă brăţara a fost descoperită în forma în care a fost predată, unde a fost şi cânt descoperită, când cel care a găsit-o a constatat că este vorba de o bijuterie veche şi extrem de valoroasă sau dacă omul a încercată să o valorifice sau doar să afle amănunte despre ea.
Nu ar fi lipsit de importanţă ca procurorii să stabilească cu exactitate şi cum s-au comportat oamenii legii în acest caz pentru că există numeroase semne de întrebare. Poliţistul care a participat la conferinţa de presă a susţinut că ei s-au autosesizat că ,,un cetăţean din Optaşi-Măgura a încercat să vândă un obiect din aur”, în timp ce există dovezi din care rezultă că tânărul i-ar fi arătat-o de bună voie şefului de post care, la început, doar ar fi fotografiat-o.
Poate că nu ar fi rău ca procurorii să stabilească şi dacă preluarea brăţării de la cel care a găsit-o s-a făcut sau nu cum prevede legea şi dacă reprezentanţii culturii au predat-o oficial către reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie.
Brăţara dacică descoperită, în urmă cu doi ani de către un tânăr din Optaşi-Măgura, a fost preluată, la finele lunii trecute, de către IPJ Olt şi trimisă la Muzeul Naţional de Istorie pentru expertizare de către specialişti.
După o primă evaluare, brăţara este autentică şi datează din secolul I ÎH. Deşi se aseamănă cu brăţările dacice descoperite în jurul Sarmisegetuzei, ea are elemente diferite ceea ce demonstrează că nu a fost realizată în atelierul din apropierea cetăţii, chiar dacă tehnica utilizată este aceeaşi. Existenţa ei pune într-o altă lumină istoria de acum mai bine de 2000 de ani a civilizaţiei de la sud de Carpaţi.
Autorităţile din Olt au făcut numeroase demersuri pentru ca brăţara ce face parte, deocamdată ,,neoficial” , din Tezaurul Naţional să intre în posesia MNuzeului Judeţean Olt. În acest sens, CJ Olt s-a oferit să suporte toate cheltuielile de expertizare a brăţării dar şi de deschidere în zonă a unui şantier arheologic. Acest lucru se va decide de Ministrul Culturii, cel mai probabil, peste câţiva ani, în urma unui proces ce va succede cercetărilor făcute de procurorii Parchetului General şi în care magistraţii vor stabili trecerea ei în patrimoniul statului. Deocamdată, brăţara dacică descoperită la Optaşi are statut de corp delict.
Tânărul de la Optaşi-Măgura care a descoperit din întâmplare brăţara dacică, ultima mare descopoperire de tezaur, este cercetat penal pentru deţinerea ilegală de obiecte de patrimoniu şi distrugere.