Coregraf oltean, ales vicepreședintele Asociației Naționale de Folclor din România

1042

Unul dintre coregrafii din Olt a fost ales sâmbătă în conducerea Asociației Naționale de Folclor din România.

Deși muntean la origini, Lucian Stroe, coregraf în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina și director al Centrului Cultural Dobrosloveni a fost cucerit de frumusețea tradițiilor oltenești, cu precădere a celor din zona Romanațiului, pe care le promovează cu ansamblul folcloric pe care-l conduce- “Flori de Romanați”- la numeroase festivaluri și evenimente culturale din toată țara. Sub îndrumarea olteanului “adoptat”, ansamblul a adus în județ numeroase trofee, iar recent, la Târgul de Turism al României, copiii coordonați de coregraful Stroe au “rupt gura târgului” cu frumusețea dansurilor, cântecelor și costumelor populare, impresionând deopotrivă străini și români.

Sâmbătă, pentru implicarea și munca depusă în promovarea folclorului românesc, în cadrul Adunării Generale a Asociației Naționale de Folclor din România, organizată la Bistrița, Lucian Stroe a fost ales noul vicepreșeinte al ANFR.

La eveniment au fost prezenți directorii de ansambluri folclorice din toate zonele etnografice ale țării, prof. dr. Dorel Cosma, președintele Uniunii Mondiale de Folclor, precum și secretarul de stat Ioan Simionca.

AFIR a analizat cu acest prilej activitățile culturale desfășurate în acest an pe plan național și mondial, fiind organizate Simpozionul Național “Cultura populară în vizorul instituțiilor de cultura” și  conferința “Promovarea și valorificarea costumului popular pe scenă” susținută de etnologul Menut Maximinian. În cadrul evenimentului a fost lansată revista IGF Folklore pe 2017.