PREMIERĂ Procurorii DIICOT au devenit VEDETE după ce au pus sechestru pe 100 de imobile, într-un dosar de evaziune

197

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, astăzi, 11 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani, prin importuri din China şi Turcia de mărfuri la un preţ subevaluat. Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la 9 milioane lei. Pentru recuperarea lui, procurorii DIICOT au pus sechestru pe 100 de bunuri imobile din Bucureşti şi Ilfov.

 

Procurorii susţin că patru persoane au constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca scop elaborarea unui mecanism evazionist complex constând în crearea unor lanţuri de tranzacţionare artificiale, format din societăţi comerciale  de tip “fantomă”. Totul în vederea efectuării de importuri din China şi Turcia la un preţ subevaluat, şi a sustragerii, astfel, de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării mărfurilor pe piaţa internă de către adevăraţii beneficiari, care au aderat şi sprijinit gruparea infracţională.

Grupul a acţionat pe paliere infracţionale, conform rolului şi atribuţiilor stabilite în acest sens. Astfel, din primul palierul al grupării făceau parte trei societăţi comerciale înfiinţate şi controlate de către doi dintre iniţiatorii grupului, direct sau prin intermediul altor membri ai grupării.

Respectivele societăţi nu au fost folosite în activităţi legale, ci au avut un comportament de tip “fantomă” de natură a simula tranzacţii comerciale şi a crea un avantaj fiscal beneficiarului real al tranzacţiei, fiind interpuse între furnizorul extern şi societatea care reprezintă adevăratul beneficiar al tranzacţiei.

În cadrul acestui lanţ de tranzacţionare format artificial, prima societate cu comportament de tip “fantomă” era cea care efectua importul unor bunuri/mărfuri la valori foarte mici în comparaţie cu valoarea de comercializare pe piaţă, pentru a plăti o valoare mai redusă a TVA aferentă în vamă.

Din cel de-al doilea palier al grupării făceau parte alte trei societăţi comerciale controlate de către cetăţeni turci, care aveau rolul de a comanda marfa de la furnizorul extern şi de a stabili preţurile de facturare pe întregul circuit fictiv.

La sediul DIICOT- Structura Centrală au fost aduse 8 persoane la audieri.

Procurorii au dispus punerea sub sechestru a 100 de bunuri imobile, dintre care 94 de locuinţe şi şase terenuri, în vederea recuperării prejudiciului estimat în acest caz la 9 milioane de lei.