Patronii, informați să majoreze salariile brute

87

ITM Olt a demarat ieri o campanie de informare și conștientizare în rândul agenților economici prin care le aduce în atenție nevoia de creștere a salariilor brute pentru acoperirea transferului contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS). Dacă firmele sunt de rea-credință și nu majorează toate salariile brute, angajații se vor trezi în 2018 cu salarii nete mai mici.

“Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt va derula în perioada 05.12.2017 – 31.01.2018 Campania de informare și conștientizare cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, aplicarea prevederilor derogatorii de la Legea nr.62/2011 reglementate prin art. VII din O.U.G. nr.82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, registrul general de evidență a salariaților și transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată. În acest context, inspectorii de muncă vor desfășura în toată această perioadă acțiuni de informare și conștientizare în ceea ce privește aplicarea legislației aferente ca urmare a modificării salariului brut și ca urmare a transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.”, a anunțat Cristian Ungureanu, inspector șef ITM Olt.

Acțiunile se vor derula atât la sediile agenților economici, cât și la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt.

Începând din ianuarie 2018, contribuțiile sociale revin în totalitate în sarcina salariaților, iar pentru a evita scăderea salariilor nete, angajatorii ar trebui să majoreze salariile brute, prin acte adiționale, astfel încât să acopere transferul CAS și CASS. Angajatorii sunt obligați să realizeze în această perioadă negocieri colective în acest sens.