Negocieri colective în societățile cu peste 21 de angajați. 368 de CCM-uri active la Olt

152

Până pe 20 decembrie, toate societățile cu peste 21 de salariați care nu au încheiate contracte colective au obligația de a iniția negocieri cu angajații. Patronii care refuză riscă amenzi usturătoare.

În această perioadă, societățile cu peste 21 de salariați duc negocieri pentru contractele colective. Până pe 20 decembrie, unitățile în care nu există încheiat contract colectiv de muncă au obligația inițierii negocierilor în acest sens, mai ales în urma nevoii de creștere a salariilor brute pentru acoperirea transferului contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS).

Potrivit ITM Olt, la nivelul județului Olt sunt active din decembrie 2016 un număr de 182 de contracte, iar din noiembrie 2017 alte 187, valabilitatea unui CCM fiind de 24 de luni.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt precizează că inițierea negocierii se va demara și în cadrul entităților cu mai puțin de 21 de salariați cu reprezentanții aleși ai angajaților, iar unde nu există reprezentanți aleși, angajatorul îi va invita la negocieri pe toți salariații printr-o notificare scrisă.

Legislația nu prevede însă nicio sancțiune nici în cazul lipsei de inițiativă a angajatorilor de a demara negocierile, nici în cazul lipsei unui contract colectiv de muncă încheiat. Singura situație în care inspectorii muncii pot aplica o amendă este cea în care angajatorul pur și simplu refuză să înceapă negocierile colective (amenda este între 5.000 și 10.000 de lei).

Contractul colectiv de muncă poate reglementa, conform Codului muncii, verificarea aptitudinilor profesionale și personale înainte de angajare, condițiile plății cheltuielilor de transport și cazare și a indemnizației în cazul salariaților delegați/detașați sau condițiile suspendării contractului individual în cazul angajaților ce absentează nemotivat de la muncă.