Guvernul a decretat trei zile de doliu național. Majestatea Sa va fi înmormântat cu onoruri militare

55

Guvernul a declarat zilele de 14, 15 și 16 decembrie vor fi decretate, ca zile de doliu național, în urma decesului Regelui Mihai. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că Majestatea Sa va fi înmormântat cu onoruri militare.

Decizia vine după ce marți, la ora 13.00, Regele Mihai a încetat din viață, la vârsta de 96 de ani, la reședința sa din Elveția.

Marți, reprezentanții Guvernului și cei ai Casei Regale au avut o întâlnire, la Palatul Victoria, în care au discutat modul de implicare al instituțiilor guvernamentale în organizarea funeraliilor naționale în memoria Majestății Sale, Regele Mihai.

În cadrul întâlnirii au fost stabilite activitățile, calendarul și detaliile tehnice privind desfășurarea funeraliilor naționale. La întâlnire au participat reprezentanți ai SGG, MAE, MApN, MAI, MFP.

Ce înseamnă zilele de doliu naţional

Zilele de doliu naţional sunt stabilite prin Hotărâre de Guvern. Actul normativ stabilește că în zilele de doliu naţional instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.

In zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.