Românii cu credite sunt în mare belea. Vezi cât a crescut indicele Robor în ultimele luni

49

Indicele Robor la 3 luni, a crescut marţi până la alarmantul nivelul de 2,22%, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR). Cel mai mare procent din octombrie 2014 și până în prezent.

Indicatorul a început să crească accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.

Indicele Robor la 6 luni a rămas marţi la acelaşi nivel de luni, 2,35%, cel mai mare nivel din 3 noiembrie 2014, când a atins pragul de 2,37%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru Robor la 3 luni.