Profesorii, elevii și părinții cer măsuri de protecție în școli

173

Uniți împotriva violenței în școli, sindicaliștii din învățământ, asociațiile de elevi și federațiile de părinți solicită într-un glas ca Guvernul să impună măsuri de protecție în unitățile de învățământ.

Pe fondul ultimului caz înregistrat în Teleorman în care un profesor a fost lovit de un elev și umilit,  Alianța pentru Educație de Calitate (ApEC), formată din Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ și Federaţia Naţională a Sindicatelor „ALMA MATER a luat atitudine și solicită ministerului de resort să monitorizeze funcționarea comisiei privind prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și a discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității. De asemenea, Federația Sindicatelor Libere din Invățământ (FSLI) cere Guvernului măsuri de protecție pentru profesori.

“Violenţa, sub orice formă – verbală, psihică sau fizică, nu ar trebui să se manifeste nici în spaţiul şcolii şi nici în societate. Ca parteneri în educaţie, indiferent cine sunt agresorii sau persoanele agresate, milităm pentru o educaţie sănătoasă şi un comportament civic responsabil. Au trecut 3 ani de la raportul UNICEF care a dezvăluit statistici alarmante: România are cei mai violenţi elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani din toate statele lumii civilizate, însă măsurile necesare reglării acestei situații rareori s-au concretizat. Considerăm că, de multe ori, aceste comportamente nocive sunt deprinse fie din familie, fie chiar din sala de clasă, ceea ce relevă existența unei probleme sistemice. Educaţia este pilonul de bază al unei societăţi sănătoase. O naţiune nu poate nici să evolueze și nici să performeze dacă sistemul de învăţământ este deficitar şi prezintă numeroase carenţe”, este comunicatul ApEC.

Impunerea unor măsuri, a unor limite pentru elevi și profesori și a unor sancțiuni sunt necesare, consideră și liderul SIP Olt, Ionel Barbu. Conform Regulamentului – cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, la nivelul fiecărei școli ar trebui să activeze o comisie permanentă dedicată prevenirii și eliminării violenței. Din păcate, în multe situații, această comisie funcționează superficial sau deloc.

Statisticile prezentate de sindicaliști arată că peste 19.000 de cazuri de violență s-au înregistrat într-un singur an în școli.