Florin Iordache, despre proiectul de modificare a Statutului procurorilor şi judecătorilor: „Una peste alta, este o lege bună”.

78

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat, după adoptarea raportului favorabil pentru proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, că acesta va fi depus săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor în vederea dezbaterii.

„Noi credem că una peste alta este o lege bună. (…) Săptămâna viitoare va fi depus un raport la Camera Deputaţilor, urmând ca în urma dezbaterilor cu amendamente admise şi respinse să fie adoptat de către Camera Deputaţilor, ca primă Cameră sesizată”, a declarat deputatul Florin Iordache.

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei a subliniat că raportul  a fost adoptat în urma consultărilor cu toţi reprezentanţii sistemului juridic din România şi a amintit asociaţiile profesionale, CSM-ul, Ministerul Justiţiei şi mediul academic. Iordache a mai precizat că în timpul şedinţei din această săptămână au fost discutate modificările care vizează răspunderea magistraţilor.

„Au fost două opinii: una care spunea că ar trebui să aibă o lege specială, alţii – printre care ne-am numărat şi noi – au spus că trebuie să prevedem foarte clar cele două etape, atunci când există rea credinţă şi gravă neglijenţă: un cetăţean căruia i se încalcă drepturile să se îndrepte împotriva statului şi statul să fie cel care, într-o perioadă foarte bine definită, să îi plătească omului despăgubirile, urmând ca în etapa a doua statul să fie cel care să se întoarcă printr-o acţiune în regres împotriva judecătorului şi procurorului care cu rea credinţă şi gravă neglijenţă a încălcat prevederile în vigoare”, a mai spus el.

Deputatul Florin Iordache a mai precizat că a fost mărită durata în care un judecător sau un procuror trebuie să stea la nivelul fiecărei instanţe, astfel încât un judecător să poate ajunge la Înalta Curte atunci când are o vechime de 18 ani în profesie. El a menţionat că în cadrul dezbaterilor din comisie s-a discutat şi despre separarea carierelor.