Românii, umiliți la ei acasă de către guvernanți. Angajații din Nepal, plătiți de două ori mai bine ca românii

1354

Cetățenii străini, proveniți din țările non-euro, sunt plătiți cu un salariu minim de două ori mai mare decât cel cu care sunt recompensați românii. Totul este prevăzut în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 194 din 2002. Dacă salariul minim pentru români abia sare de 1400 lei, cel al străinilor depășește, din 20 februarie acest an, 3.100 lei.

De la începutul anului Serviciul Imigrări Olt a eliberat, potrivit șefului instituției Vasile Căruntu, peste 75 de avize la solicitările societăţilor din județ care au dorit să angajeze cetăţeni străini.

„La data de 27 noiembrie, pe raza județului Olt sunt înregistrați un număr de 63 de străini din state terțe cu drept de muncă și 15 cetățeni proveniți din state membre UE, SEE, cu statut de lucrător.”, a declarat pentru Realitatea Oltului comisarul de poliție Vasile Căruntu, împuternicit șef Biroul pentru Imigrări Olt.

Cei mai mulți cetățeni străini care muncesc în județ, sunt membri ai unor țări din afara UE și provin din Nepal- 28 cetățeni și Turcia- 25 cetățeni, în timp ce dintre europeni cei mai mulți provin din Italia- 4, Marea Britanie și Germania- câte 3.

Pe lângă salariul minim de două ori mai mare decât al românilor angajați, patronii sunt nevoiți să le asigure muncitorilor străini și contravaloarea cazării și mesei pe durata șederii.

Potrivit datelor oficiale, salariul minim în Nepal se ridică la 100 dolari iar cel mediu este undeva pe la 150-200 dolari. Așa că, la noi, aceștia câștigă de opt ori mai mult decât în țara natală.

Deși sunt foarte mulți chinezi în Slatina, ei nu au reședință pe raza municipiului și nici statutul de angajat. Potrivit celor susținute de șeful Serviciului Imigrări, ei sunt patroni de firme și au domiciliul în București.