Iarna își intră în drepturi, de Ziua Națională. Ninsori preconizate pentru orele serii

182

Astăzi, vremea se va menţine în general închisã, iar regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decât normalul datei în sud-sud-est şi apropiate de mediile climatologice în restul ţãrii. Ploile vor fi în extindere ca arie şi vor deveni moderate cantitativ în sudul, estul şi centrul teritoriului, unde se vor cumula în medie 15…25 l/mp.

Începând cu orele serii în nordul şi vestul Moldovei vor predomina ninsorile, iar în Maramureş şi Transilvania vor fi precipitaţii mixte. La munte, pe parcursul zilei vor fi precipitaţii sub formã de ploaie, lapoviţã şi ninsoare şi izolat se va produce polei, apoi va ninge, local mai consistent în special în zona Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în regiunile sud-estice, iar noaptea şi în Moldova şi zona montanã. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 13 grade, mai ridicate în Dobrogea, pânã la 17 grade; minimele vor fi cuprinse între -2 grade în nord-vest şi 10…12 grade pe litoral. Temporar se va forma ceaţã.

Sâmbătă, vremea se va menţine în general închisã, cu precipitaţii în cea mai mare parte a ţãrii şi va fi în rãcire în special în nord şi nord-est. În Muntenia şi Dobrogea va ploua şi local se vor cumula peste 15…20 l/mp, în Oltenia şi sudul Moldovei vor fi mai ales ploi, iar în Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania se vor semnala local precipitaţii mixte; în nordul şi centrul Moldovei şi la munte vor predomina ninsorile. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare în est şi în sud-est, precum şi în zona montanã înaltã. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 grade în nordul Moldovei şi 11…12 grade pe litoral, iar cele minime vor fi de la -4 grade în estul Transilvaniei pânã la 6…7 în sudul Dobrogei.

Duminică, vremea va fi închisã şi vor fi precipitaţii cu caracter temporar în toatã ţara. În estul Olteniei, în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei va ploua, iar în restul teritoriului vor fi precipitaţii sub formã de lapoviţã şi ninsoare, local mai însemnate cantitativ şi cu depunere de strat de zãpadã. La munte va ninge, mai consistent în Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zona montanã înaltã şi în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 12 grade, uşor mai ridicate în deltã şi pe litoral, iar cele minime în general între -3 şi 6 grade.