Cea mai bună rețetă de fasole cu cârnați! Gătește acasă un meniu special pentru Ziua Națională

198

Dacă nu ați reușit să ajungeți la manifestările de Ziua Națională și să gustați din bunătățile oferite, încă nu e târziu.

Noi vă ajutăm să vă gătiți acasă cea mai bună rețetă de fasole cu cârnați… poate chiar mai bună decât cea oferită după paradă.

Dacă aveţi cârnaţi făcuţi în casă, care pe deasupra să mai fie şi afumaţi, e şi mai bine, fasolea o să iasă şi mai gustoasă. Iar acum, presupunând că avem cârnaţii gata, să trecem la reţeta de azi şi să-i combinăm cu fasole şi ceva legume şi mirodenii. Nimic complicat, veţi vedea, dar rezultatul e gustos de lingi pe degete!

Fasole cu cârnaţi

Ingrediente pentru 2 porţii
  • 2 cârnaţi de casă (de preferat afumaţi)
  • 300 g fasole uscată (sau o conservă de fasole de 400 g, fiartă gata)
  • 1 ceapă mare
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 ardei gras
  • 150 ml sos concentrat de roşii (sau bulion)
  • 50 ml de ulei
  • 1 linguriţă de cimbru uscat
  • ½ linguriţă de boia de ardei dulce
  • 1 frunză de dafin
 
Mod de preparare
  1. Dacă nu folosiţi fasole din conservă, atunci boabele trebuiesc alese, spălate bine în mai multe ape şi dacă ştiţi că fasolea e mai veche, e bine să o lăsaţi la înmuiat timp de câteva ore înainte să o puneţi la fiert în apă cu un praf de sare.
  2. Fasolea fiartă o scurgem şi o păstrăm deoparte cât ne ocupăm de cârnaţi şi de restul de legume.
  3. Prăjim cârnaţii în uleiul încins în prealabil, întorcându-i ca să se rumenească pe toate părţile. Puteţi să profitaţi, aşa cum am făcut eu, şi să prăjiţi mai mulţi cârnăciori.
  4. După ce cărnaţii s-au prăjit, se scot pe o farfurie, iar în uleiul rămas în tigaie călim ceapa şi ardeiul gras.
  5. Când ceapa devine translucidă, adăugăm şi usturoiul tocat mărunt sau trecut prin presă.
  6. Lăsăm usturoiul să se călească 1 minut cât să îsi dezvolte aroma, apoi adăugăm sosul de roşii şi boabele de fasole fiartă. Dacă sosul e mai grosuţ, aşa cum a fost al meu, sau dacă folosiţi bulion, adăugaţi tot acum cam 150 ml apă.
  7. Cea mai bună fasole cu carnaţi
  8. Condimentaţi cu sare, piper, cimbru şi boia de ardei. Strecuraţi şi frunza de dafin în tigaie, puneţi cârnaţii deasupra şi lăsaţi mâncărica să fiarbă molcom la foc mic cam 30 de minute, ca să scadă sosul şi să se întrepătrundă toate aromele. Chiar mai simplu ar fi să o băgaţi la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. Va scădea frumos şi în felul acesta nici nu mai staţi cu grijă că se prinde de fundul tigăii.
  9. Fasolea cu cârnaţi este excelentă alături de câteva murături asortate sau cu o salată de ceapă roşie murată rapid în oţet.

Rețetă preluată de pe bucate-aromate.ro