Caracalenii au sărbătorit Ziua Națională cu fasole și cârnați

174

Foarte mulți caracaleni, printre care și mulți copii, au luat parte în această dimineață la manifestările organizate în centrul municipiului, de Ziua Națională. Ei au înfruntat cu stoicism ploaia pentru a vedea parada militară și a servi tradiționala fasole cu cârnați.

Evenimentul a debutat, la statuia din centrul municipiului, cu intonarea Imnului Naţional, și o slujbă religioasă și a continuat cu alocuțiunile primarului Caracalului, Liviu Radu, și al comandantului Garnizoanei Caracal și depunerea de coroane la Monumentul Eroilor. Ceremonialul militar și religios s-a încheiat cu parada militară, momentul cel mai emoționant și cel mai apreciat de participanți, manifestările au continuat, însă, cu servirea unei porții de fasole cu cârnați, din cele 1000 pregătite de autorități.

Pentru această zi specială, Primăria Caracal a oferit participanților la manifestările organizate 500 de stegulețe tricolore și tot atâtea cocarde.

Ziua de 1 decemnbrie a fost decretată ca ziua națională a României prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990. Până atunci, Ziua Națională se sărbătorea pe 10 mai, între anii 1866-1947, ziua de 10 mai, și pe 23 august, între 1948-1989.

1 decembrie 1918 reprezintă un moment important în istoria României. Este data făuririi României Mari, când delegații la Marea Adunare de la Alba-Iulia au votat unirea Transilvaniei cu România.

„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”, a declarat la 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.