Avem și șomeri, și job-uri vacante. Cîtu: mii de olteni nu au studii sau au calificări fără căutare pe piața muncii!

2003

Interviu cu Constantin CÎTU, Director Executiv al AJOFM Olt

Zilnic, sute de locuri de muncă oferite de angajatori din județ, la care se oferă altele, tot de ordinul sutelor, oferite de agenți economici din alte județe, sunt declarate vacante la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Și, deși avem oferte de joburi, avem și numeroși șomeri. Paradoxul ne este explicat de către directorul AJOFM Olt, Constantin Cîtu: mii de olteni nu au studii sau au calificări fără căutare pe piața muncii. Prin intermediul agenției, s-au angajat aproape 8000 de șomeri, iar câteva sute de olteni aflați în căutarea unui loc de muncă s-au calificat/recalificat sau format profesional gratuit. Alți olteni au ales să muncească în străinătate, în acest sens fiind îndrumați prin serviciul EURES al agenției.

 • Domnule director Cîtu, ne apropiem cu pași repezi de finele acestui an. Cum a fost rata șomajului în acest an, comparativ cu 2016?
 • Situația pe piața muncii în anul 2016 și cele 10 luni ale anului 2017 a fost calmă, stabilă. Șomajul la nivelul județului Olt are o evoluție sinusoidală, cu maxim în iarnă și minim în vară. În 2016, rata medie a șomajului a fost de 8,21%, iar în cele 10 luni ale anului 2017, rata medie a șomajului a fost de 7,25%.
 • Lună de lună, agenții economici raportează sute de locuri de muncă. Cu toate acestea, mulți olteni se plâng că nu găsesc unde să se angajeze. Câți șomeri sunt înregistrați și ce pregătire au cei aflați în căutarea unui loc de muncă? Câți dintre ei mai beneficiază de sprijin din partea statului?
 • La finele lunii octombrie, erau înregistați în evidența noastră un număr de 10.730 șomeri, din care 1.747 erau șomeri indemnizați. Pe nivele de pregătire, situația se prezintă astfel: studii primare, gimnaziale, profesionale – 9.259 șomeri, studii liceale și postliceale – 2.119 șomeri, studii universitare 365 șomeri. Majoritatea locurilor de muncă vacante comunicate de agenții economici sunt pentru meserii care presupun anumite studii, calificări și aptitudini specifice, iar în evidența agenției noastre peste 3.000 persoane sunt fără studii, calificări și o mare parte au calificări în meserii care nu mai sunt solicitate pe piața forței de muncă.
 • În momentul de față, câte locuri de muncă sunt puse la dispoziția șomerilor?
 • La data de 27 noiembrie, sunt comunicate la AJOFM Olt un număr de 492 locuri de muncă de către angajatori din județ și un număr de 376 locuri de muncă de către angajatori din alte județe, situații postate zilnic pe site-ul instituției.
 • Domnule director, câte persoane și-au găsit un loc de muncă de la începutul anului?
 • Până la finele lunii octombrie, potrivit evidențelor noastre, au găsit un loc de muncă un număr de 7.995 șomeri.
 • Au existat cazuri în care șomerii s-au ales cu indemnizațiile sistate sau tăiate pentru că au refuzat să primească un loc de muncă? În ce condiții rămân fără drepturi, potrivit legislației?
 • Da! O singură persoană a fost încetată de la primirea indemnizației de șomaj pentru refuzul unui loc de muncă. Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, condițiile în care unui șomer i se încetează drepturile cuvenite reprezentând indemnizația de șomaj sunt: la data încadrării în muncă; la data când realizează din activităţi autorizate venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă; la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente sau a certificatului de înmatriculare; la data refuzului nejustificat de a se încadra într-un loc de muncă sau de a participa la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională; dacă perioada de pensionare pentru invaliditate depăşeşte 12 luni; la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limita de vârstă; la data plecării din ţară pentru o perioadă mai mare de 3 luni; la data începerii executării unei pedepse privative de libertate pentru o perioadă mai mare de 12 luni; în cazul decesului; la expirarea termenelor prevăzute de lege;l a data admiterii într-o formă de învăţământ; la data de la care îşi începe desfăşurarea activităţii în funcţii elective sau la data la care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului; la data angajării, pe bază de contract, în situaţia soldaţilor şi gradaţilor voluntari; la data promovării concursului naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi; de la data la care desfăşoară o activitate pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în baza unui raport juridic în considerarea căruia se realizează venituri din drepturi de autor şi drepturi conexe.
 • În timp ce oltenii aflați în căutarea unui loc de muncă refuză joburile puse la dispoziție de angajatorii locali, mulți aleg să meargă în străinătate. Câte persoane a consiliat, de la începutul anului, Serviciul Eures și câte au semnat practic un contract pentru un loc de muncă în afară?
 • De la începutul anului, au fost înregistrate 430 persoane interesate de aceste servicii, dintre care 170 femei. Dintre acestea, un număr de 94 persoane au obținut contracte de muncă în țările Uniunii Europene.
 • Care au fost meseriile alese pentru care au semnat? Dar țările alese pentru a munci?
 • În ceea ce privește meseriile alese, marea majoritate a contractelor de muncă obținute în țările Uniunii Europene sunt în domeniul agricol, o singură persoană fiind încadrată ca și îngrijitor persoane la domiciliu, iar ca țări menționăm: Spania (67 persoane), Danemarca (22 persoane), Portugalia (3 persoane), Marea Britanie (1 persoană) și Norvegia (1 persoană).
 • Domnule Cîtu, pentru a veni în sprijinul șomerilor, AJOFM organizează cursuri de formare profesională sau de reconversie. Câte astfel de cursuri au fost organizate în 2017, pentru ce meserii și pentru câți șomeri?
 • AJOFM a organizat până la data de 27 noiembrie, prin Compartimentul Formare Profesională, un număr de 21 de cursuri, pentru un număr de 358 persoane, din care 348 persoane sunt șomeri, astfel: patru cursuri pentru ocupația de lucrător în comerț, două cursuri pentru manichiurist-pedichiurist  și câte unul pentru administrator pensiune turistică, barman, bucătar, comunicare limba engleză, expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene, frizer, infirmieră, inspector resurse umane, inspector sănătate și securitate în muncă, instalator instalații tehnico sanitare și de gaze, îngrijitoare copii, lucrător hotelier, maseur, operator introducere validare și prelucrare date și stilist protezist unghii.
 • Aceste cursuri se adresează și angajaților? Dacă da, cât costă un astfel de curs pentru cei care vor să-și extindă aria de competențe?
 • Da, aceste cursuri se adresează și angajaților care vor să-și extindă aria de competențe. Prețul cursurilor, pentru persoanele care nu beneficiază de servicii gratuite de formare profesională, se stabilește în funcție de numărul de cursanți care sunt într-o grupă (între 14 și 28 de persoane, în funcție de solicitări) și numărul de ore aferente cursului (în funcție de nivelul de calificare, între 40 de ore și 1080 de ore). Dacă sunt 14 cursanți, prețul este mai mare, iar dacă sunt 28 cursanți, prețul este mai mic. Astfel, prețul a fost între 230 de lei și 1.100 de lei.
 • Sunt numeroase programe de încurajare a șomerilor în vederea angajării. Ce sprijin acordă statul șomerilor care aleg să se angajeze? Dar angajatorilor?
 • Creşterea şanselor de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă se realizează prin: informarea şi consilierea profesională, medierea muncii, formarea profesională, consultanţă şi asistenţă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri, completarea veniturilor salariale ale angajaţilor (30% din indemnizația de șomaj; prima de încadrare pentru absolvenți; prima de activare) și stimularea mobilităţii forţei de muncă (prima de încadrare; prima de instalare; prima de relocare).

Măsuri de stimulare a angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor şi a altor categorii de persoane constau în subvenționarea locurilor de muncă, a stagiului și uceniciei. Astfel, subvenţionarea locurilor de muncă se realizează pentru: absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET, șomeri care mai au până la 5 ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare. Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, aceste categorii de persoane primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană încadrată, o sumă de 900 lei.

Angajatorii care încheie contracte de ucenicie beneficiază de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lunar, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare ucenic încadrat. Iar angajatorii care încheie un contract de stagiu cu absolvenții de învățământ superior beneficiază, pe perioada derulării acestuia, de o sumă în cuantum de 1.350 lei/lunar.

 • Mulțumim!