Nepalezii și turcii, cei mai mulți străini care lucrează în Olt

174

78 de străini lucrează pe teritoriul Oltului, cei mai mulți provenind din Nepal și Turcia. Deficitul de forță de muncă îi determină pe tot mai mulți angajatori din județ să recurgă la salariați din străinătate.

Deși rata șomajului se menține ridicată în Olt, mulți angajatori se confruntă cu deficit de locuri de muncă, iar unii sunt nevoiți să apeleze la angajați din străinătate. Așa se face că în Olt, în prezent lucrează 78 de străini. “La data de 27 noiembrie, pe raza județului Olt sunt înregistrați un număr de 63 de străini din state terțe cu drept de muncă și 15 cetățeni proveniți din state membre UE, SEE, cu statut de lucrător.”, a declarat pentru Realitatea Oltului comisarul de poliție Vasile Căruntu, împuternicit șef Biroul pentru Imigrări Olt.

Dintre angajații ce provon din state terțe, majoritatea provin din Nepal- 28 cetățeni și Turcia- 25 cetățeni, în timp ce dintre europeni cei mai mulți provin din Italia- 4, Marea Britanie și Germania- câte 3..

Comparativ cu acest an, anul trecut au avut drept de ședere în scop de muncă în Olt 65 cetățeni din sate terțe și 17 din state UE, SEE și Confederația Elvețiană, în timp ce în 2015 se înregistrau 77 de străini.

De menționat că cetățenii chinezi prezenți în județ au drep de ședere, însă nu au calitatea de angajat, aceștia deținând firme cu punct de lucru aici și sediul în București.

Lipsa personalului, mai ales în domeniul textil, determină tot mai mulți patroni să se gândească să aducă angajați din afara granițelor. Printre ei și patronul celei mai vechi firme de tricotaje din Slatina. “M-am gândit să aduc fete din străinătate. Am făcut o cerere pentru așa ceva pentru că, aici, în Slatina, în Olt, nu se găsesc fete pentru muncă. Intenționez să aduc muncitori din Moldova, Filipine sau Ucraina”, a declarat pentru Realitatea Oltului patronul Harlem Exprod, Giorgio Xompero.

Textilele slătinene caută angajați peste hotare