Polițiștii au demarat acțiunea „FOC DE ARTIFICII”. Cei prinși încălcând legea riscă ÎNCHISOARE de la 3 luni la 1 an

110

Societăți comerciale, dar și zonele piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale sunt în această perioadă în vizorul polițiștilor din cadrul Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Oamenii legii sunt cu ochii pe articolele pirotehnice, iar acțiunea se desfășoară până pe 5 ianuarie.

Oltenii deja au intrat în febra Sărbătorilor de Iarnă și au început să achiziționeze produse specifice. Printre obiectele la mare căutare deja sunt artificiile și pocnitorile de orice tip, de cele mai multe ori vândute “pe sub mână”. Așa că oamenii legii au început acțiunile de control pe această temă încă de săptămâna trecută.

“Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt vor acționa, În perioada 21 noiembrie 2017 – 5 ianuarie 2018, pe raza județului, în cadrul acțiunii naţionale „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice.  Astfel, polițiști din cadrul Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, cu sprijinul Serviciului de Ordine Publică, vor efectua acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale din județul Olt. Inspectoratul de Poliție Județean Olt  reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.”, arată IPJ Olt.

Polițiștii avertizează că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului. Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  • între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale
  • la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri
  • la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
  • la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.