Firmă oltenească implicată într-un mega scandal american

196

O firmă românească găzduiește serverele DCLeaks.com, site-ul care a publicat e-mailurile Partidului Democrat din SUA. Firma oltenească implicată în mega scandalul american se numşte THCServeres.com şi are sediul într-o fostă crescătorie de păsări de la Cârcea, comună situată în apropiere de Craiova.

Dezvăluirile privind locaţia serverului care a găzduit siteul DCLeaks.com  pe care au fost publicate pentru prima oara mailurile furate de pe serverele Partidului Democrat din Statele Unite, in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2016, castigate de Donald Trump, au fost făcute de către Associated Press. Hackerii rusi afiliati serviciilor secrete ale Rusiei sunt suspectati ca s-au aflat in spatele actiunii de piratare a acestor mailuri.AP arata ca DCLeaks este legata in mod evident de Fancy Bear, o grupare de hackeri despre care surse din serviciile secrete americane spun ca lucreaza in slujba serviciului secret al Armatei Rusiei, GRU. Fondatorul THC, Catalin Florica, spune ca nu a fost vreodata contactat de vreun om al legii. “E curios. Sunteti primii care ne contacteaza”, a declarat Florica, pentru AP. THC nu a facut decat sa inregistreze site-ul DCLeaks, o operatiune care dureaza cateva minute, noteaza agentia internationala de presa.

Dintre cei 80 de oficiali americani interogati de AP, doar 2 au fost avertizati avertizati de FBI ca erau vizati de hackeri afiliati Fancy Bear, bratul armat al informatiilor militare rusesti. Politicieni de rang inalt au descoperit ca erau tinte ale spionajului cibernetic doar in momentul in care au fost informati de AP, o situatie pe care au descris-o drept “bizara”, mai spune sursa citată.