Vicepremierul Paul Stănescu va conduce delegaţia României la Summitul ’16+1′ de la Budapesta

419

Vicepremierul Paul Stănescu va conduce delegaţia guvernamentală care va reprezenta România la cel de-al VI-lea Summit al şefilor de guvern din statele Europei Centrale şi de Est şi Republica Populară Chineză, cunoscut sub denumirea Samitul 16+1, care se va desfăşura luni la Budapesta.

Informația a fost făcută publică de MDRAPFE, printr-un comunicat de presă. Dezbaterile din cadrul Summitului au ca temă centrală cooperarea economică, financiară şi comercială – dimensiuni relevante atât pentru formatul „16+1”, cât şi pentru iniţiativa „Noilor Drumuri ale Mătăsii” („Belt and Road Initiative”) – promovată de China pentru dezvoltarea conectivităţii între Asia, Europa şi Africa.

Summitul va fi precedat de un Forum economic, comercial şi financiar, la care vor participa şi reprezentanţi ai mediului de afaceri român.

Summitul de la Budapesta, care va debuta luni, va avea şi o componentă aniversară, marcând împlinirea a cinci ani de la lansarea oficială a formatului „16+1 cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la Varşovia.

Statele europene participante la acest samit sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt şi state membre UE.

România a găzduit, în 2013, o reuniune a şefilor de guvern 16+1. De asemenea, a lansat un nou mecanism de cooperare în domeniul energiei – Centrul de Dialog şi Cooperare în Domeniul Proiectelor Energetice. Anul acesta, pe 14 iulie, România a găzduit Dialogul partidelor politice China – ţările Europei Centrale şi de Est, se arată în comunicat.