Guvernul a decis să taie banii pentru programul de cadastrare gratuită a terenurilor

139

Ministerul Dezvoltării a decis să retragă subvenţiile de două miliarde de lei pentru cadastrarea naţională.

Decizia este primită ca un trăsnet pentru fermierii care sperau să se încadreze în programul gratuit de cadastrare și pentru care acum riscul de a pierde subvențiile după anul 2020 este iminent!
Un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Dezvoltării prevede că, timp de 4 ani, începând din 2018, statul nu va mai subvenţiona lucrările gratuite de cadastrare. Motivele invocate de Ministerul Dezvoltării în sprijinul adoptării de urgenţă a proiectului care lasă ANCPI fără subvenţii de 2 miliarde lei în următorii 4 ani sunt uimitoare: scăderea credibilităţii statului în faţa instituţiilor europene, tehnologia depăşită a ANCPI „din cauza lipsei investiţiilor”.

„Încă de la nivelul anului 2014, s-a constatat că Agenţia Naţională nu poate dezvolta şi urmări strategii pe termen lung datorită finanţării bugetare impredictibile şi subdimensionate”, susţin iniţiatorii în nota de fundamentare a proiectului, sugerând că ANCPI trebuie să-şi utilizeze veniturile proprii atât pentru implementarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară, cât şi pentru formarea personalului, modernizarea sistemului, sau pentru alte activităţi importante, necesare pentru buna derulare a programului.

Ca atare, statul retrage subvenţiile pe următorii 4 ani (431 milioane de lei în 2018, 475 milioane de lei în 2019, 521 milioane de lei în 2020 şi 575 milioane de lei în 2021), sperând că astfel va forţa ANCPI să obţină fonduri europene.