Pașaport urgent doar în caz de urgență și valabilitate 10 ani pentru pașaportul electronic

123

Prefectura Olt invită oltenii să se implice în dezbaterea publică și să transmită propuneri privind proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

În urma cozilor imense de la Pașapoarte din vară, după implementarea unui sistem de programare on line și prelungirea programului de lucru cu publicul, în intervalul orar 8,30 – 18,30 de luni până vineri cu organizarea activității în două schimburi  în perioadele cu un aflux mare de cereri, Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege care prevede o serie de modificări legislative privind creșterea valabilității pașaportului simplu electronic și clarificarea situațiilor în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar.

Astăzi, Instituția Prefectului județului Olt a prezentat oltenilor ce prevede acest proiect, cu invitația de a transmite propunerile, sugestiile şi opiniile pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro.

„Prin proiectul de lege, propunem dublarea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Opțiunea a ținut cont de faptul că după această vârstă, schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate. De altfel, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pașapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani”, se arată în comunicatul MAI, transmis de prefectură.

De asemenea, proiectul prevede și limitarea situațiilor în care se poate solicita în regim de urgență un pașaport temporar. În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgență un pașaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgența invocată. Prin proiectul de lege se propune obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența, precum: motive de sănătate, studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau altele.

Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic.